Sølvfisk – også kendt som sølvkræ – er et ældgammelt insekt, som har været på jorden i over 300 millioner år. Den er således et af verdens ældste nulevende insekter, og den er i Danmark et hyppigt forekommende insekt.
Hvordan ser sølvfisk ud?
Arten har det latinske navn Lepisma saccharina. Sølvfisk er vingeløse og bliver typisk mellem 13 og 30 mm lange med en ensartet sølvfarve på toppen. Sølvfisken er bred ved hoved og bliver gradvis smallere mod halen, hvilket kan lede tankerne hen på en fisk.
Sølvfisk i hjemmet
Deres foretrukne opholdssteder er kældre, køkkener, køkken- eller håndvaske, hylder med tøj, hulrum i vægge og undergulve. Sølvfisk har meget svært ved at overleve, hvis luftfugtigheden kommer under 75%.
Det mest almindelig sted er sølvfisk på badeværelset, fordi du oftest her når op på den høje luftfugtighed.
Fugt i hjemmet
Nogle gange kan det dog være svært ved at lokalisere årsagen til fugten. Mange synes de har en almindelig luftfugtighed i hjemmet.
På et tidspunkt begyndte der at dukke sølvfisk op på vores gæstetoilet. Den første konklusion var, at det nok var kombinationen af børnenes vandplaskeri og gulvvarmen, som gjorde, at der pludselig var sølvfisk der.
Sandheden var lidt mere nedslående; nemlig at der var en større vandskade på huset, som kom fra et gennemtæret fjernvarmerør. Siden rørene blev udskiftet har der ikke været nogen sølvfisk.
En anden mulig forklaring på fugt kan være, at soklerne på huset står og suger for meget vand, og derfor afgiver fugt i huset.
Andre årsager til fugten kan også skyldes for dårlig udluftning af badeværelset, fugt og sæberester fra afløbsskålen, utæt slange på opvaskemaskemaskinen eller, at du bruger for meget vand, når du tørrer borde af eller vasker gulve.
Er du usikker på, hvor fugten kommer fra, kan du låne eller leje en fugtmåler, som kan fortælle dig, hvor høj fugtigheden er i vægge og gulve.
Er sølvfisk skadelige?
Sølvfisk er noget af det mest fredelige, som du kan forestille dig. De er på ingen måder direkte skadelige for hverken mennesker eller dyr. Der hvor de kan blive anset som skadedyr er hvis du har bøger, frimærkesamlinger eller malerier, som er af stor værdi på den ene eller anden måde. Sølvfisk kan nemlig gnave sig i gennem disse materialer, men det er som regel kun et problem hvis disse ting opbevares for fugtigt.
Hvad spiser sølvfisk?
Sølvfisk kan leve af en kombination af de rester af proteinstoffer, som den kan finde i sæberester i brusenicher og vaske, sukkerstoffer og stivelse samt skimmel- og mugsvampe. Der er også eksempler på at sølvfisk spiser tapet og papir, hvis det er fugtigt. Muligvis er deres mål mere de skimmel- og mugsvampe, som gror på det end selve papiret.
Sølvfisk bekæmpelse
Støvsugning: Din støvsuger er også et godt våben til sølvfisk bekæmpelse. Støvsug grundigt langs vægge, og hvor du ellers finder sprækker og revner.
Vask og aftørring: God rengøring er også effektivt mod sølvfisk, da de fx kan leve af små krummer, de finder på deres vej. Ved aftørring og gulvvask er det dog vigtigt, at du ikke efterlader for meget vand. Vrid i stedet kluden og moppen grundigt op, da du ellers efterlader fugt, som sølvfisken kan hygge sig i.
I forbindelse med rengøring er det en god ide at rense afløbene fra håndvask osv., fordi det er et af de steder, som sølvfisk ynder at holde til. Her kan du evt. anvende lige dele eddike og natron, hæld opløsningen i afløbet og lad det virke 10 – 15 minutter. Skyl herefter grundigt efter med varmt vand.
Sølvfisk bekæmpelse med gift
Inden du begynder at bruge gift mod sølvfisk, er det vigtigt at huske, at sølvfisken er et ret uskadeligt dyr, men ligesom andre insekter kan den godt bære bakterier med rundt og videreføre til husets beboere. Hvis den fx kravler rundt ved afløbsskålen og herefter op på armaturet ved håndvasken, som du så på et tidspunkt rører ved.
Inden du bruger gift, er det bedst at have forsøgt sig med ovenstående råd, hvor du får lokaliseret årsagen til fugt i din bolig, og du efterfølgende foretager jævnlig udluftning, støvsugning, vask og aftørring.
Insektspray: Hvis du vil bruge gift, virker de fleste af de insektspray, du kan købe også på sølvfisk.
Lokkedåser: Ligesom der findes lokkedåser til myrer, kan du også få tilsvarende lokkedåser til sølvfisk. Fordelen ved lokkedåserne er, at du undgår at få gift spredt over et større område – inkl. områder hvor der slet ikke er nogle sølvfisk.
Insektpudder: Har du opdaget sølvfisk i hulrum ved vægge eller gulve kan du købe insektpudder, som blæses ind ved problemområdet.
Husk med gift: Er rummet fortsat fugtigt, vil sølvfiskene dukke op igen, når giften ikke længere er aktiv.
Hej
Tak for de gode gode informationer om sølvfisk
Jeg har så mange sf dem hjem hos mig og bliver flere og flere dag efter dag det er så irraterende ,tænker hvis jeg bruger spray eller lande kan det så komme igen
Ja der står i teksten at de kommer igen når giften holder op med at virke. Det er en betingelse med tørre fugtfrie rum. udluftning eventuelt sammen med en mekanisk eller elektrisk affugter.derudover skal tilgængelig papir pap og sæberester fjernes. Rengøring af vægge og gulv med klud og støvsuger. Lokkedåser er sundere end gift der spredes og rammer en selv.
Husk, der er forskel på sølvfisk og ovnfisk. De første lever, hvor der er fugtigt, mens ovnfisk primært lever i køkkenet og lever af sukker og stivelse og trives, hvor der er tørt og, især, varmt. Ovnfisken bliver som voksen omkring 2cm, dvs. ca. dobbelt så stor som sølvfisken, og kan desuden kendes på ‘hårene’ bagtil.
Jeg har også rigtig mange sølvfisk i den lejlighed jeg næsten lige er flyttet ind i. Der var RIGTIG mange til at starte med. Jeg købte selv noget gift, som jeg sprøjtede med, hvor jeg dagen efter kunne samle 30-40 døde op. Jeg fik derefter sprøjtet to gange af et skadedyrsfirma, da det andet ikke havde hjulpet. Men de er her stadig – dog i mindre antal end i starten. Hvad dælen skal jeg stille op?? De er overalt i lejligheden. Også i mit skab og kommode med tøj, det er virkelig ikke lækkert. Og de er ikke fugt i lejligheden, det har jeg fået målt.
Hej, er der stadig sølvfisk hjemme hos dig, jeg præcis samme problem, og jeg vil meget gerne vide hvad du måske yderligere har gjort for at få dem fjernet?
Jeg har tænkt mig at afprøve med en affugter.
Da de skriver at de har svært ved under 70procent fugtighed.
Derfor vil jeg tro at en affugter vil kunne hjælpe en hel del.
Prøv med probiotik.. google probiotic eller probiotika rengøring, læs og lær;)
Jeg har købt 2 affugtere hos harald nyborg,1 til soveværelse. Og 1 i køkkenet. Værd att prøve.
Jeg synes, at jeg døjer med dem hvert eneste år på denne tid, hvor det er fugtigt og klamt. Jeg har haft en byggesagkyndig ude og fugtmåle, uden at dette dog overskred grænserne. De fleste steder, hvor jeg læser om sølvfisk skriver de, at det ustadige vejr er en naturlig konsekvens af sølvfisk i boliger. Men de gør jo umiddelbart ingen skade, som jeg forstår det.
Jeg har for tre år siden fået mit hun gennemrenoveret på grund af skimmelsvamp. Forinden har jeg aldrig set sølvfisk, men nu er de her pludselig, det bekymre mig…
Vi har i en længere periode været plaget af sølvfisk. Dette efter vi har fået gravet vores kælder ud. Vi startede med lokkedåser og de tog også en del af dem, men der var stadig mange af dem. Vi har nu fået skadedyrsbekæmpelse ude og sprøjte gift to gange. Der er rigtig mange døde sølvfisk og håber virkelig ikke de dukker op igen.
Vi købte for tre år siden et helt nyt hus, men vi har nu opdaget at vi har sølvfisk på begge etager. Huset er med ventilation og lufttørre hvor den generelle luftfugtighed kun overskrider 40% ved bad. Vi har gulvvarme i hele stue etagen og støvsuger to gange ugentlig.
Så hvorfor har vi sølvfisk????
Det samme har….Fik bygget et helt nyt hus for 3 år siden, og nu er der sølvfisk over alt. Ved virkelig ikke hvad vi skal gøre.
Jeg HADER de små bæster!!!!-og jeg lufter meget ud-men alligevel ser jeg de sølvfisk-i kokkenet-i gangen-i badeværelset og i stuen!-og jeg menes ikke at have fugtskader!-vicevært siger bare, det ikke er skadedyr-og jeg skal huske at gøre rent!-Men min underbo har også været plaget af dem, så noget må der da være galt i opgangen-de må da komme et sted fra-og det er død-irriterende!-nogle der har et godt råd-udover bare at gøre rent-for det fjerner det jo ikke bare vupti!!!!Jeg har prøvet at hælde noget kloropløsning ned i afløbet diverse steder-nogle der har andre forslag????
Har det samme problem i min nye lejlighed
Nu har jeg købt sådan noget pudder gift, men der står ikke nogen tydelig anvisning på hvordan det bruges indendørs
Nogen der ved noget om det ?
Kan sølvfisk mon yngle i bruseafløb og derfra invadere hele huset?
pu ha.. Godt at man kan læse og tippe hinanden herinde.
At få fugt fjernet er godt. Jeg plejer at hælde en gryde med kogende vand langsomt i øverste hul i håndvasken, alle håndvask måske halvdelen i gulv afløbet.
Aldrig våde eller fugtige klude/håndklæder/beskidt tøj på gulvet.
Helst ikke tørre tøj indenfor, og hvis du gør så luft ud hele dagen med to vinduer på klem, så der kommer træk.
Luft altid ud i badeværelse efter bad og sold gerne alle døre lidt åbne hvis du kan.
Nye huse, som bygges for tætte uden træk er et problem, da sølvfisk ikke bryder sig om træk.
Gamle byggerier, som hvor jeg bor, bygget i 1944, svært at udrydde, men bestanden skal ned, der hvor store og fede sølvfisk op til 4,5 cm med lange hår stortrives i kælder og depot, hvor der aldrig bliver gjørt rent af ligegyldighed, fordi det er almen eller social bolig bygger AAP, der må vi beboere bare stå sammen og kræve ordenlige forhold med at få gjort rent i fællesskab samt at få sprøjtet bagefter, bryder nig ikke om gift.
Nogle siger, man ikke må vaske gulve for ofte med vand og jeg er enig især hvis man har små gamle sprækker i gulvet, der findes mange gulve.
Jeg smækker dem flade så snart jeg ankommer og har tændt lys. En evig og trættende jagt.
Det nyeste er, at jeg tror de overlever i støvsugeren. Forleden gik jeg amok med at støvsuge i min fars fugtige hus i alle sprækker, nøglehuller, kanter, listers sprækker, under hylder i en time. Her efter afmonterer jeg støvsugerslange, sætter støvsuger med brugt pose i ned i badekaret med 3 cm vand i, så jeg tænker de ikke kan flygte, og efter 3 dage ligger der 14 sorte 3 cm sølvfisk i vandet. De dør efter ca. 4 til 8 timer i vand. Om nogle kravler opad fra badekaret, tror jeg ikke, fordi så ville jeg kunne se en enkel, alle i vandet, bingo, og efter 6 dage endnu flere.
Jeg kan blive ved, engang et tørt glas på en sølvfisk og efter 2 døgn stadig spræl levende og jeg klasker den.
Mit råd er, bliv ved, søg råd og handling må til. Giv ikke op. Lej en varmekanon, hvis fugt er til stede. Sølvfisk kan være meget hurtige ved varmerør og de spiser tapet, tapetklister og kan godt li shampo og sæbe og det som står foroven. Tak for gode råd alle. Hvis man støvsuger hele hjemmet, så kan man smide posen ud eller binde en skrællepose med knud på og ned i depot.
Hjælper det at stille støvsugeren udenfor om natten? Kan de overleve udenfor?
Har du prøvet med affugtere jeg har købt 2 hos harald nyborg 37,95 pr stk. Værd at prøve.
Vi har købt herregårdstene som vi skal få lagt udenfor og imellem de stene vrimler det med sølvfisk at jeg ikke har lyst til at få lagt stenene udenfor garagen. Trives sølvfisk også udenfor? Er det noget man kan gøre for at få fjernet dem udenfor? Vi bor på Færøerne og det bliver ikke så koldt som det er i DK om vinteren.
Vi flyttede til et andet hus for knap 3 måneder siden og har efterhånden nedbragt bestanden af sølvfisk ved udluftning 3 gange dagligt, lavere temperatur på gulvvarmen, støvsugning og gift, men jeg savner viden om sølvfiskens livscyklus for at finde ud af hvor ofte jeg skal bruge giftsprøjten for at slippe helt af med kræet?
Vi har købt nyrenoverede hus her for halvanden måned og her vrimler med sølvfisk trods udluftning og grundig rengøring hver dag. Har hørt at nelliker, citrus og lavendel skulle holde dem væk. Jeg skal have prøvet dette ved at komme nelliker og tørret lavendel i skuffer og skabe. Plant evt lavendel udenfor huset dette skulle holde de fleste insekter væk pga den kraftige duft. En sidste ting jeg vil prøve er at vaske gulv med lavendel gulvvask. Det skal være den uden kemikalier, fåes på nettet.
Sølvfisk/ovnfisk kan godt overleve udenfor. Jeg har fundet en del stykker på vores altaner på 4. sal. De kravler ind under kasser eller lignende og gemmer sig. Vores lejlighed er desværre også inficeret af sølvfisk. Vi finder dem i skabe og skuffer, på vægge, i sengen, på køkkenbordet, på skrivebordet osv. Vores midlertidige løsning er at få skabe op på ben og få kasser o.lign. op fra gulvet, så de ikke kan gemme sig nedenunder. Så kan vi også få støvsuget/vasket gulvet overalt.
Det er en gammel lejlighed fra 1934, hvor indeklimaet er konstant koldt/fugtigt, så vi kan ikke gøre så meget ved det, udover at flytte og håbe at de ikke flytter med. Men inden da, vil jeg til at prøve med gift og lokkedåser.