Eddike findes i de fleste husholdninger, men du kan bruge eddike til andet end fx afkalkning af el-kedlen, konservering eller som ingrediens i en hjemmerørt dressing.

Læs med her og få gode ideer til, hvad du kan bruge eddike til i dit hjem. De fleste kender eddikens evner som fx kalkfjerner, så nogle af tipsene vil være klassikere, mens andre måske vil være nye for dig.

 

Hvad er eddike?Almindelig husholdningseddike – også kendt som lagereddike – kan enten være gæringseddike eller teknisk eddike, hvor gæringseddike er den mest almindelige.

Eddike laves i en proces hvor sukker (typisk sukker fra sukkerroer) ved forgæring med eddikesyrebakterier (fermentering) omdannes til eddike. Teknisk eddike er fortyndet eddikesyre. Lagereddike indeholder ca. 5% eddikesyre.

I Danmark fremstilles lagereddike af melasse, som er et restprodukt fra sukkerfremstillingen.

 

Hvad er hvid eddike?

Lagereddike forhandles som klar eddike, hvor der intet er tilsat og i en brun udgave, som er farvet med karamel og tilsat lidt salt. Lagereddike fås også i en økologisk udgave.

Her kan du købe hvid eddike online:

Hvorfor er eddike godt?Eddike er lidt af et universalmiddel, så med en flaske eddike kan du løse mange af hjemmets udfordringer. Det kan bruges til et utal af ting, er billigt i forhold til de rengøringsartikler mv., som du ellers vil skulle investere i og sidst men ikke mindst, er det et miljøvenligt produkt, som er biologisk nedbrydeligt.

 

Hvad kan du bruge eddike til?

 

Eddike som skyllemiddel:

Eddike virker fint som skyllemiddel. Du skal kun bruge et lille skvæt. Ca. et snapseglas er nok til gøre vandet blødt. Og nej, dit tøj kommer ikke til at lugte af eddike. Ind i mellem har jeg brugt den brune eddike som skyllemiddel, og jeg har aldrig oplevet nogen afsmitning på tøjet, men i længden er det klogest at bruge den hvide, idet den ikke indeholder sukker, som ens vaskemaskine sikkert helst er fri for.

Eddike har lidt den samme blødgørende effekt på tøj som skyllemiddel og gør også, at tøjet ikke krøller så meget. Eddiken holder bedre på farverne i tøjet, og du undgår samtidig, at kalken sætter sig i tøjet. Hvor nogle måske vil savne den mere parfumerede lugt fra traditionelle skyllemidler, er andre til gengæld lykkelige for at være af med den. Ikke alles hud trives med parfume og kan også virke krads på mindre børns hud.

Desuden er eddiken også til gavn for din vaskemaskine og med til forlænge dens levetid pga. eddikens evner som kalkfjerner.

 

Eddike til håret:Eddike er gennem tiderne blevet brugt til pleje af hår. Det virker godt som balsam og gør dit hår blødt og skinnende. Eddike har også en rensende effekt på håret, så har du rester af shampoo, voks eller hårlak vil eddiken fjerne dette.

Du kan lave din egen eddikeblanding til at skylle håret med ved at blande 75 ml eddike, helst hvid eddike, med 1 liter vand.

 

Eddike mod lugt:

Har du haft fest og rygende gæster på besøg, kan du slippe af med røglugten ved at sætte en skål med eddike i det rum, hvor lugten er værst. Du kan også gøre det på forhånd, hvis du ved at du får besøg af rygerne. Du kan gøre det samme, hvis du har en bil, som er kommet til at lugte af røg.

Eddike kan også tage tage lugten at sure tæer i skoskabe eller makrellugtende madkasser. Her skal du væde et stykke hvidt brød med eddike og lade det være natten over.

 

Eddike som afkalker:

Kom lidt eddike i dit toilet. Skur og lad det stå natten over.

Fjern kalk på fliser. Kom lidt eddike i dit rengøringsvand og skur fliserne fri for kalk. Sørg for at fugerne er fugtige, inden du går i gang, da de ikke har godt af behandlingen. De gælder også, hvis du bruger andre kalkfjernere.

Fjern kalk i din el-kedel, kaffemaskine eller dit strygejern. Brug lige dele eddike og vand.

 

Eddike som pletfjerner:

Bland halv eddike med halvt varm vand og gnid/dup pletten, indtil den er væk. Her vil jeg kun bruge hvid eddike for at undgå afsmitning. Sørg for at suge ovenskydende væske væk og tør pletten. Brug evt. en hårtørrer.

 

Eddike mod myg:

Myg kan ikke lide lugten af eddike, så man kan komme nogle dråber eddike bag ørerne og på anklerne.

 

Eddike mod hvepsestik:

Et godt gammelt husmor-råd er at væde hvepsestikket med eddike. Det virker – tager både hævelse og svien.

 

Eddike mod myg:

Myg kan ikke lide lugten af eddike, så man kan komme nogle dråber eddike bag ørerne og på anklerne.

 

Eddike mod bladlus:

Bland halvt vand og halvt eddike og kom det på en sprayflaske. Giv bladlusene en ordentlig omgang.

 

Eddike til pudsning af vinduer:

5 l lunken vand 1 spsk. eddike 1 spsk. Opvaskemiddel

 

Eddike som afløbsrens:

Anvende lige dele eddike og natron og hæld blandingen i afløbet. Lad det virke 10 – 15 minutter. Skyl herefter grundigt efter med varmt vand.

 

Eddike som rustopløser:

Kom dine rustne skruer og søm i eddike, indtil rusten er opløst. Skrub dem og skyl efter med vand.

 

Eddike til malerpensler og ruller:

Er din gode malerpensel blevet kedelig kan du redde den ved at sætte den i blød i halvt eddike og halvt vand, indtil den er fin og blød igen.

 

Eddike til sod:

Trænger du at få renset indersiden af glasruden på din brændeovn vil ren eddike gøre tricket.

 

Rådene du har fundet her er kun et udpluk af eddikens mange anvendelsesmuligheder. Kigger du videre på nettet, vil du kunne finde 50 eller 100 mere.

Har du ikke allerede eddike i din husholdning, kan jeg kun anbefale dig at komme ud døren og få fat i en dunk af dette skønne universalmiddel. Du vil spare penge ved du ikke længere behøver at købe de dyre meget farvestrålende sprayflasker, du vil få mere plads i skabet, og du foretager et grønt valg, som støtter naturen.