Der er ingen tvivl om, at 2014 vil blive husket som et vaskeægte hvepseår. Hvepse er også kendte som gedehamse. Denne sommer har vi kunnet opleve hvepsene i hobetal, og det har været en lang hvepse sæson. Hvepse i Danmark har haft optimale betingelser i år med først en mild vinter, dernæst et lunt forår og som afslutning en god sommer.

 

Forskel på bier og hvepse

En del mennesker har svært ved at se forskel på hvepse og bier, men ser vi nærmere på deres udseende og temperament er der tydelige forskelle.

Bien har hår og er buttet. Den er tydeligt lodden og mere rund i det end hvepsen. Dens striber er i svage gule og brune farver. Bier er meget fredsommelige og passer gerne sig selv. Bier kan bedst lide blomster og skal provokeres groft, før de tyer til at stikke.

Hvepsen derimod er aflang i kroppen med en spids bagkrop og har en fin slank – ja hvepsetalje. Dens sorte og gule striber er meget mere markante end biens. Som mange har mærket på egen krop i år, er hvepse meget pågående og aggressive, og de stikker nærmest for et godt ord.

Det er også hvepsen, der prøver at spise af din mad, når du fx er i haven. Hvepse elsker søde sager som sodavand, juice, marmelade og øl, men den kan også finde på at gå efter din bøf fra grillen.

Store hvepse

Den almindelige hveps har en storebror. Måske er flere danskere også stødt ind i den år, fordi det milde vejr har gjort den mere udbredt. Den er Danmarks og i øvrigt også Europas største hveps. Den kaldes stor hveps eller kæmpehveps. Arbejdere er mellem 22 – 24 mm, han mellem 29 – 35 mm, mens hunnen når en længde af op til 38 mm. Den er altså omkring 3 gange så stor som en almindelig hveps.

Store hvepse kendes let fra den almindelige hveps alene ud fra størrelsen, men den har også rødbrun behåring og rødbrun farve på hoved og antenner.

Store hvepse er kendt for at opføre sig lidt pænere end almindelige hvepse, så den skal generes mere, før den stikker. Det er dog ikke noget, du skal ønske dig at prøve, da det efter sigende skulle være utrolig smertefuldt.

Hvepsestik

Det er aldrig rart at blive stukket af en hveps. Hvis det sker, vil du opleve lidt rødme og hævelse omkring stikket, hvilket er helt normalt. Det er altid en god ide at fjerne brodden, hvis den sidder tilbage for at mindske virkningen af giften.

Herefter kan du lægge noget koldt på stikket for at lindre og evt. tage en anti-histamintablet. Du kan også afhjælpe gener med en kløestillende creme eller gel.

Du skal også være opmærksom på, at du kan udvikle allergi overfor hveps.

Du skal søge lægehjælp straks, da allergien kan være livstruende.

Allergi symptomer er: tiltagende udslæt og hævelse, hovedpine, svimmelhed, kvalme, brystsmerter, sammensnøring af luftrøret eller brystkassen og åndedrætsbesvær.

 

Hvepsebo

Et hvepsebo bygges af træ blandet op med hvepsens spyt. Det bygges hen over sommeren og kan ende med en diameter på mellem 20-45 cm. Der bor mellem 2000 og 6000 hvepse i et bo. Hvepsene lever på dette tidspunkt af nektar, mens larverne fodres med fx fluer og bladlus. På den måde gør hvepse også nytte.

I slutningen af august går hvepseboet til grunde, og arbejderhvepsene har ikke længere travlt med med at fodre larverne i boet. De kan derfor give efter for den søde tand og kaste sig over lækkerierne i haven og andre steder. Det er ofte i den periode, at vi kan opleve de meget aggressive hvepse og dermed, at mange mennesker vil opleve at blive stukket af en hveps.

Fjernelse af hvepsebo

Hvis du opdager et hvepsebo ved dit hus eller et sted i haven, er det klart mest anbefalelsesværdigt, at du ikke selv begynder at fjerne hvepseboet. Hvepse er aggressive og klar til at dø for dronningehvepsen. De er lynhurtige og angriber gerne i flok, og mødet med en hvepsesværm er meget smertefuldt og i yderste konsekvens livsfarligt.

Hvepse mister modsat bier ikke altid brodden, når de stikker, og de kan derfor angribe igen og igen. Det er derfor ikke en god ide selv at begynde at fjerne et hvepsebo og derved risikere at forstyrre hvepsene.

I stedet bør du lade boet være og ringe efter en professionel, som kan hjælpe dig. Afhængig af hvor boet sidder koster det mellem 700 og 1300 kroner at få et bo fjernet. De mange er givet godt ud sammenlignet med den risiko, som løber ved at forsøge selv.

Du kan kontakte professionel skadedyrsbekæmpeelse allerede, når du opdager en stor sværm har slået sig ned i din have. Der er ingen grund til at vente til, de begynder at bygge deres bo.

Har du alligevel har besluttet dig for at selv fjerne et hvepsebo, så er der en række råd, som du kan tage med dig på vejen. Et hvepsebo kan sidde højt oppe et sted, hvor du er nødt til at stå på en stige for at komme op til det.

Hvis du selv vil i gang med hvepse bekæmpelse, er det en god ide at lave en faldzone, dvs. du skal flytte alle de ting, som du kan falde ned og slå dig på. Det kan være en trillebør, haveredskaber eller andet. Som sagt er hvepse aggressive og føler de sig det mindste truede, angriber de med det samme. Mange falder hvert år ned fra stiger og slår sig sønder og sammen, fordi de er blevet overraskede af hvepsene.

Du skal også sikre dig, at den spray mod hvepse eller gift mod hvepse, som du vil bekæmpe med, virker som den skal. Du kan indfange et par hvepse og se, hvilken virkning den har på dem. Det er uendeligt vigtigt, at det middel mod hvepse, som du vil bruge, virker efter hensigten.

Det bedste tidspunkt at fjerne et hvepsebo på er en kølig aften, hvor hvepsene er mere rolige, og de alle er hjemme i boet. Du skal forsøge at sprøjte giften ind ved flyvehullet, som sidder nederst på boet. Sidder boet mere skjult kan det være nødvendigt at sprøjte eller pudre omkring indgangshullet nogle aftener i træk.

Opdager du et tomt hvepsebo, behøver du ikke være nervøs for, at hvepsene vender tilbage. Det er kun dronningen, som overvintrer. Om foråret begynder dronningen selv at bygge et nyt hvepsebo. Hun opfodrer de første hvepse, som på et tidspunkt overtager arbejdet med at bygge hvepseboet. Herefter er dronningens eneste opgave at lægge æg.

Hvepsefælde

Livet på terrassen eller i haven er mindre fornøjeligt, hvis man skal dele det med mange hvepse. Det kan være svært at slappe rigtigt af i liggestolen, hvis der er for mange hvepse i området. Og er der børn, er du nødt til at gøre noget. Mange fylder en flaske med noget sødt og stiller udenfor, men pas på med at stille den, så mindre børn kan nå den, da de risikerer at blive stukket, hvis de prøver at tage en slurk af flasken.

Det er vigtigt at være påpasselig, når du drikker noget udenfor. Det sker jævnligt, at folk bliver stukket, fordi deres øl eller sodavand har fået selskab af en hveps. At få et hvepsestik ved munden eller halsen er ikke alene rigtig ubehageligt, men kan også være farligt, hvis det hæver meget.

Du kan købe tutter til at sætte oven på en flaske. De ligner små tragte og gør det meget svært for hvepse at slippe ud af flasken igen.

Du kan også købe helt færdige hvepsefælder eller hvepsefangere, hvis du ikke selv vil lave en. Du kan finde dem i dagligvarehandlen eller byggemarkeder.