En sommer med mange byger og træværk, som skriger på at få træbeskyttelse er ikke den bedste kombination.

Det gode råd lyder ofte, at det bedste tidspunkt at male sit træværk på er sensommeren. På det tidspunkt har træværket har længst mulig tid til at tørre og vil derfor være klar til træbeskyttelse.

Hos mange melder spørgsmålet sig dog, om det stadig er en god ide, når vi har været vidne til flere omgange af skybrud og slagregn den seneste tid.

Svamp i træværk

Faren ved at male træværk, som er alt for fugtig er, at du risikerer, at der går svamp og råd i træværket, fordi du spærrer fugten inde. Det kan være svært at afgøre, hvor fugtigt dit træværk reelt er. Har du passet godt på det og jævnligt behandlet det med træbeskyttelse, er fugtighedsprocenten ikke nødvendigvis ret høj.

Køb dækkende træbeskyttelse her >>

Skal du være helt sikker på, hvor meget fugt, der er i træværket, kan du bruge en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Du kan også købe den online.

 

Geofennel fugtmåler - hvor fugtigt er dit træværk?

Køb en god fugtmåler her >>

 

Når du skal male dit træværk anbefaler de fleste malere, at fugtighedsprocenten ikke er højere end 18%. Er det døre og vinduer, som skal males, skal den gerne ned på 15%. Efter det har regnet, skal du helst have 2-3 dage med tørvejr, inden du begynder at male. Et tørt underlag giver det bedste og mest holdbare resultat.

Har du ikke en fugtmåler lige ved hånden kan du til nød gå efter luftfugtigheden. Den må højest ligge på 80 procent. Luftfugtigheden må ikke komme under 40 procent, da du så risikerer, at træbeskyttelsen sætter sig for hurtigt og ikke trænger tilstrækkeligt langt ind i træet.

En måde at tjekke luftfugtigheden i dit område på er via DMI’s hjemmeside. Du skal ind under “Vejret lige nu” og vælge ”luftfugtighed”.

Hvornår er det godt malervejr?

Ud over årstiden og fugtighedsprocent skal du også overveje, hvilket vejr du vil svinge malerpenslen i. Hverken regnvejr eller en meget varm sommerdag med høj sol er ideel.

At male i regnvejr er altid en dårlig ide, da malingen ikke vil få en god vedhæftning, og du vil ikke få et særligt holdbart resultat.

Hvis det er for varmt, tørrer træbeskyttelsen for hurtigt, og du kan ende med et stribet resultat. Desuden trænger malingen heller ikke så langt ind i træet, hvis den tørrer meget hurtigt.

Når du er færdig med at male skal der gerne gå mindst 4-5 timer, inden der kommer fugt eller regn. Maler du hen i september, er det også godt at være opmærksom på, om duggen er væk og ligeledes, hvornår duggen falder, så du undgår disse tidspunkter.

Hvornår kan du male udendørs?

Forbered dig på malerarbejdet

Inden selve malingen eller træbeskyttelsen pensles på træværket er der en række forberedelser, som du kan begynde på.

Så selv om vejret ikke helt er med dig i forhold til at male er der alligevel noget, som du kan gøre.

Inden du begynder at male er det nemlig vigtigt, at dit træværk er renset frit for alger og gammel løs maling. Er der bare pletter kan det være nødvendigt at grunde disse. Når der så dukker en række dage op med tørvejr, så er du allerede klar til at male.

Er du i tvivl om, hvad du skal foretage dig, inden malingen kommes på, så få alle de gode råd og tips til, hvordan du gør dit træværk klar til maling. På den måde får du den bedste og mest holdbare træbeskyttelse.

Læs mere: Gør dit træværk klar

Det betaler sig at vente på godt malervejr

Selvom du kan gå hen og blive lidt utålmodig, når du gerne vil have træbeskyttet dit træværk, betaler det sig i allerhøjeste grad at vente på godt malervejr. Når du maler på træ, som er ordentligt rengjort og tørt, og du samtidig maler under de rette vejrforhold, som beskrevet ovenfor vil du opnå det allermest holdbare resultat.

Træværk, som vedligeholdes rigtigt, kan du have gavn og glæde af i mange år. Mister du derimod tålmodigheden og jager til at male dit stakit eller lignende en dag, risikerer du både at have spildt din tid, udgiften til træbeskyttelse, og at du på sigt har ødelagt stakittet, fordi fugt er blevet spærret inde i træet, så råd og skimmelsvamp kan brede sig. Så vent på det gode malervejr!

Køb dækkende træbeskyttelse her >>