For at træbeskyttelse skal have de bedste vilkår for at vedhæfte, er det vigtigt, at træet er rent og frit for forvitring. At forberede træet til behandling med træbeskyttelse kan være lige tidskrævende som selve behandlingen. Til gengæld vil du stå med et mere holdbart resultat, hvis dit forarbejde er gjort godt og grundigt.

Træet skal være tørt

Ligeledes er det vigtigt at holde øje med vejrudsigten og krydse fingre for godt vejr til malerarbejdet. Regn er selvfølgelig ikke lige sagen. Når du giver træbeskyttelse må fugtigheden i træet ikke overstige 18 %. Har du ikke selv en fugtmåler, er det ofte muligt at låne eller leje en i et byggemarked. Det er selvfølgelig også handy selv at eje en.

Omvendt er det heller ikke godt at male i direkte sol, da træbeskyttelsen vil tørre for hurtigt, og du risikerer et stribet resultat.

Alger på træ

Er der alger på dit træværk skal de renses væk, inden du går videre. Alger er fedtede grønne plamager, som holder på fugten i træværket og er grobund for råd. Strengt taget kan du fjerne alger året rundt, men det er lettere, når det er frostfrit. Så slipper algerne lettere underlaget. Følg anvisningen på det algemiddel, som du køber. Algemiddel skal som regel have lov at virke et stykke tid, inden det kan fjernes – nogle produkter op til 14 dage.

 

Bestil en god algefjerner >>

 

Brug af højtryksrenser på træ

Når træværket er algefrit kan du gå i gang med at rengøre træværket med en højtryksrenser. På den måde slipper du hurtigst om ved rengøringen. Er der meget beskidte eller fedtede områder skal de vaskes ned med grundrens, som efterfølgende skal skylles væk med rent vand.
Når du bruger højtryksrenseren, skal du passe på, at du ikke kommer for tæt på træværket, så overfladen splintres. Herefter skal træet tørre. Vurderer du, at træsorten er for sart til højtryksrenser, skal du bruge grundrens sammen med en børste.

 

Køb en effektiv højtryksrenser her >>

 

Slibning og grunding af træet

Herefter skal du tjekke om der er løs maling, som i så fald skal skrabes eller slibes væk. Er der helt bare pletter med træ, er det vigtigt, at de får en grunder, som skal tørre helt, inden du starter med træbeskyttelsen.
Er der harpiksudsvedninger skal de skrabes af, og området tørres af med husholdningssprit.

 

Klar til træbeskyttelse

Har du valgt en transparent træbeskyttelse kan du nu gå i gang med at male.

Har du valgt en dækkende træbeskyttelse kan du nu med fordel fylde revner ud med akrylfugemasse. Husk den skal være beregnet til udendørs brug. Det skal tørre godt, inden du fortsætter.

Herefter er træværket klar til dækkende træbeskyttelse.

Når du skal male dit træværk kan du vælge mellem vandbaseret eller oliebaseret maling.

Har træværket tidligere fået træbeskyttelse kan du bruge vandbaseret maling ovenpå oliebaseret, men IKKE omvendt.

Køb træbeskyttelse her >>

 

Vær omhyggelig med træbeskyttelsen

Vær opmærksom på at nå godt ud i hjørner og langs kanter med træbeskyttelsen. Uanset hvilken type træbeskyttelse du har valgt, skal træet have to lag for at opnå et godt resultat. Har du noget træværk, som er meget udsat for vejr og vind, kan det være nødvendigt med et tredje lag. Enderne af træet skal duppes, så du er sikker på, at de bliver mættede.

Læs mere her: Pas på dit træ med træbeskyttelse