Selv om mange nok betragter brændenælden som en uønsket plante pga. dens ganske forfærdelige evne til at påføre bare ben og arme smerte, så er det faktisk en plante, som også har ganske mange gode egenskaber. Brændenælden kan nemlig både spises, drikkes og anvendes som lægemiddel. Den gode smag er faktisk grunden til, at brændenælden med tiden har udviklet evnen til at påføre smerte – det er simpelthen for at undgå at blive spist.

To slags brændenælder

Der findes to forskellige brændenælder. Nemlig Stor brændenælde (Urtica dioica) og Lille brændenælde (Urtica urens).
Stor brændenælde (Urtica dioica)
Den store brændenælde, Urtica dioica, er en flerårig plante, som typisk bliver 30 til 150 cm høje.

Liden brændenælde (Urtica urens)
Den lille brændenælde, Urtica urens, er en etårig plante, der som regel bliver mellem 15 og 40 cm høj.

Brændt af brændenælder

Det er ikke sjovt at blive brændt af en brændenældeBrændenældens blade og stængler er dækket af nogle små hår, som er dem, som påfører os smerte, når vi kommer i kontakt med dem. Hårene skærer sig ind i huden og indeholder samtidig nogle giftstoffer, som er med til at forstærke smerten. Giftstofferne er ikke farlige, men forårsager kløe og hævelser af huden.

Rigtig mange mennesker har uden tvivl prøvet at blive brændt af en brændenælde. Og det er bestemt ikke særlig sjovt. Smerten er nemlig hurtig og intens. Men heldigvis har de fleste hjælpemidler ved hånden, som hurtigt kan lindre smerten. Og i langt den fleste tilfælde vil smerterne fortage sig i løbet af relativ kort tid.

Sådan gør du, hvis du er blevet brændt af brændenælder:
1. Tør/skrab hårene/piggene fra brændenælden væk fra huden
2. Vask/skyl området grundigt med koldt vand. Bland evt. natron i vandet. Det neutraliserer giften fra brændenælderne.
3. Smør det ramte område på huden med et lindrende middel.

Gode gamle husråd hvis du er blevet brændt

 

Der findes flere gode husråd, som du kan prøve, hvis du er blevet brændt af en brændenælde.

Spyt har en god og lindrende virkning på smerten fra brændenælden.

Saften fra mælkebøtter er også et godt hjælpemiddel. Pas dog på ikke at gnide for hårdt, når du gnider saften fra mælkebøtten på den ramte område, så risikerer du nemlig at skubbe hårene fra brændenælden dybere ind i huden.

Andre muligheder hvis du er blevet brændt

Andre muligheder for at dæmpe smerten fra brændenælden er at påføre en lokalbedøvende creme. Evt. kan dette være en creme indeholdende antihistaminer for at modvirke giften fra brændenældernes hår/pigge.

Kraftig reaktion

Nogle reagerer kraftigt på at blive brændt af brændenælder. Her kan det hjælpe at tage en antihistamintablet. I de fleste tilfælde, er symptomerne fra brændenælden dog forsvundet, inden tabletten har sin virkning.

Allergisk reaktion

I sjældne tilfælde kan der forekomme en allergisk reaktion i forbindelse med, at man er blevet brændt af en brændenælde. I sådanne tilfælde er det vigtigt straks at søge læge.

Brændenældesuppe

Lækker grøn brændenældesuppeMange skoleklasser, spejdere o.lign har uden tvivl stiftet bekendtskab med brændenældesuppen. Denne vidunderlige grønne og næringsrige suppe, som er en af de mange spændende ting, som brændenælden kan anvendes til.
Brændenældesuppe smager ekstra godt i foråret, hvor man kan plukke de nye skud. Men husk nu at klæde jer ordentligt på, inden I går på brændenældejagt. Brug nogle gode handsker og dæk arme og ben godt til. Der er jo ingen grund til at blive unødig brændt.

Brændenælder kan plukkes mange steder. I haven eller i skoven er gode steder. Også en del grøftekanter kan være et godt sted af finde dem. Men sørg for at undgå steder, som er forurenet af f.eks. udstødningsgas fra biler el.lign.
En god brændenældesuppe kombineres fint med f.eks. kartofler, bacon, løg el.lign. Suppen tilberedes let med en kogetid på omkring 10 minutter.

Brændenælde te eller juice

At man også kan lave både te og juice af brændenælder, er der nok knap så mange, der ved. En søgning på nettet kan hurtigt give dig ind til flere spændende opskrifter på disse skønne og næringsrige drikke.

Brændenælder som lægemiddel

Brændenælder er gennem mange år blevet brugt af lægevidenskaben til at kurere og helbrede alverdens lidelser. De er blevet brugt mod alt fra problemer med blodcirkulationen til afføringsmiddel. Nogle af anvendelserne vil vi i dag uden tvivl stille os mere end tvivlende overfor.
Men at brændenælder indeholder en række vitaminer, mineraler og andre stoffer, som er gode for os, er der ingen tvivl om. Dette kan der blandt andet findes information om i denne artikel fra dr.dk:  https://web.archive.org/web/20160523033941/http://www.dr.dk/tips-fra-dr/tips-og-raad/urt/fordelene-ved-braendenaelder.htm.

.

Sådan slipper du af med brændenælder i haven

der kan hurtigt komme mange brændenælder Befinder brændenælderne sig på områder, hvor de er uønskede, er det faktisk ganske enkelt at komme af med dem. Det foregår simpelthen ved at rykke/hakke dem op. Og da brændenælderne typisk vokser i løs og let fugtigt jord, er dette som oftest ganske let at gøre. Ved den flerårige Urtica dioica er det vigtigt, at man anstrenger sig for at få så meget af rodnettet med op som muligt. Mens det ved den etårige Urtica urens er vigtigere, at man sørger for at fjerne planterne inden de når at kaste frø.

Skal man fjerne brændenælder fra større jordområder, kan det være gavnligt f.eks. at bruge en plæneklipper, buskrydder el.lign. Dette vil mindske brændenældernes chance for at overleve ved simpelthen at give plads til andre former for bevoksning. I nogle tilfælde, hvor brændenælderne har fået rigtig godt fat, kan det være nødvendigt, at bruge en jordfræser og fræse græsplænen igennem, rense jorden og så helt nyt græs. Men i langt de fleste tilfælde kan det gøres uden dette omsiggribende arbejde.