Hvorfor er det nødvendigt med træbeskyttelse?

Udendørs træværk lever en hård og omskiftelig tilværelse, hvor det skiftevis bliver udsat for sne, regn og blæst og solens varme hårde stråler. Efterhånden vil træets overflade blive nedbrudt og fugt og mikroorganismer vil have frit spil til at trænge ind i træet. Til sidst vil du stå tilbage med råd og svamp i træværket.
Selvom det koster tid og penge er der ingen tvivl om, at det kan betale sig at beskytte dit træværk mod sol, kulde, fugt og vind, da en udskiftning af rådne trækonstruktioner hurtigt bliver en endnu mere bekostelig affære.

Hvis du ikke giver dit træværk beskyttelse, vil du i løbet af få år have problemer med dit træværk. Vælger du derimod at bruge træbeskyttelse jævnligt, vil du have glæde af det i mange år.

Læs her: Hvordan klargør du dit træværk til træbeskyttelse?

 

Køb træbeskyttelse her >>

Dyr eller billig træbeskyttelse

Kan en billig træbeskyttelse være god, eller skal du gå langt udenom den? Det er svært at svare entydigt på, da der også kan være forskel på billig træbeskyttelse.
En heldækkende træbeskyttelse virker ved at danne en beskyttende hinde omkring træet. Er kvaliteten for dårlig, kan det få træet til at krympe. Det giver revner i træet, som baner vej for fugt og dermed svamp og råd.
Om du vil bruge en dyr eller billig træbeskyttelse kan også afgøres ved, at du kigger på det træ, som du vil behandle. Synger din havelåge på sidste vers, eller står du foran et nybygget haveskur? Hvis træværket ikke har mange år tilbage i sig, kan du vælge en billig træbeskyttelse, som kan holde resten af træets levetid.
Det er værd at huske, at træbeskyttelse ikke kan reparere træværk. Den kan beskytte træet, men altså ikke forbedre træets kvalitet.

Er det derimod ikke en gammel havelåge, men det nybyggede haveskur er rådet at følge alle anvisninger og bruge en træbeskyttelse af god kvalitet for at bevare haveskuret længst muligt.
Du kan også vælge en anden strategi og købe træbeskyttelse i en mellem prisklasse, hvis du synes, de dyreste simpelthen er for dyre, og du samtidig er i tvivl om kvaliteten af det helt billige træbeskyttelse.
Mærker i mellemklassen nok med en pil opad kan fx være Gori eller Pinotex.

Køb træbeskyttelse her >>

 

Hvilken slags træbeskyttelse skal du bruge?

Overordnet finder du tre slags træbeskyttelse: transparent, halvdækkende og heldækkende.
Står du med nyt træ, som skal behandles for første gang har du frit slag i forhold til, hvilken træbeskyttelse, du foretrækker. Der spiller både ønsket til udseende af det færdige resultat ind, men også hvor god holdbarhed, du ønsker at behandlingen skal have.
Er træet allerede behandlet med en halv- eller heldækkende træbeskyttelse, er du nødt til at fortsætte med det.
Det charmerende ved den transparente træbeskyttelse er, at den lader træets årer og struktur træde igennem. Den trænger ind i træet og danner en tynd film.
Jo mere farvepigment der er i træbeskyttelsen jo bedre beskytter den træet. Fordelen ved en mere dækkende træbeskyttelse er derfor en bedre og længerevarende beskyttelse af dit træværk. Derudover kan en dækkende træbeskyttelse også skjule evt. misfarvninger, eller hvis du har lavet nogle reparationer på træværket – fx udspartling af revner. Hvis du ønsker at lave et farveskift er en dækkende træbeskyttelse også ideel.

Heldækkende træbeskyttelse minder mere om maling og virker ved at lave en beskyttende hinde omkring træet. Det beskytter træet bedre end den transparente, men stiller også større krav til underlaget og kvaliteten af træet. Du bør derfor tjekke, at underlaget er afrenset og klargjort til at male på, inden du bruger store bøtter af dækkende træbeskyttelse.

Hvor ofte skal du bruge træbeskyttelse?

Hvor udsat er træet kunne man også spørge sig selv. Ofte lover producenter en holdbarhed på 5, 10, eller 15 år, men det allerbedste du kan gøre er hvert år at tjekke, hvordan dit træværk har det. Sidder træbeskyttelsen godt fast og er den stadig dækkende? Ellers er det tid til at forny den.
Bruger du transparent træbeskyttelse skal du behandle oftere, end hvis du bruger en dækkende. Det kan være nødvendigt at behandle hvert år, hvis du bruger den transparente træbeskyttelse, mens halv-dækkende vil kunne holde 3-4 år. Heldækkende træbeskyttelse kan ifølge nogle producenter holde i op til 15 år, hvis behandlingen er foretaget grundigt og korrekt.

Ellers se på hvilken retning kompasnålen peger i. Der kan være forskel på, hvor længe træbeskyttelsen holder, eftersom al træværk ikke er lige udsat for vind og vejr. En sydvendt terrasse vil være mere udsat for sol end en nordvendt. Derfor skal den sydvendte vedligeholdes oftere.
Hvor længe behandlingen med træbeskyttelse holder afhænger også af, hvor god og grundig behandling træværket fik sidst, og hvilken slags træbeskyttelse, der blev brugt.

Det nemmeste er at gentage vedligeholdelsen med træbeskyttelse, inden den er begyndt at skalle af. Er træet først blevet gråt og bart eller fyldt med alger, skal du i gang med forberede træet til træbeskyttelse først.

Køb algemiddel her >>

 

Forskellige træsorter

Det meste af vores træværk består af fyr eller gran, men også andre træsorter som ceder, lærk og teak er vundet frem. Til sidstnævnte træsorter findes der ofte helt specielle produkter, som er tilpasset disse. Uanset hvilken træsort eller hvilket projekt du står overfor, er det vigtigt, at du har styr på fremgangsmåden, og at du bruger de rette produkter.
Husk trykimprægneret træ har også brug for træbeskyttelse for at holde i længden, da det ikke er beskyttet mod UV stråler, og det skal gerne beskyttes indenfor en månedstid. Der kan ske at komme nogle grønne gennemslag fra imprægneringen, hvis du bruger en transparent eller meget lys træbeskyttelse. Vil du undgå det, skal du starte med at bruge en spærregrunder først.

Træbeskyttelse – vand eller oliebaseret?

Som udgangspunkt skal du vælge en vandbaseret grunder, hvis du efterfølgende behandler med en akrylbaseret træbeskyttelse. Ligeledes vælger du en oliebaseret grunder, hvis du vil behandle med en oliebaseret træbeskyttelse. Du kan finde begge typer grunder her.

Som tommelfingerregel gælder også, at oliebaserede produkter ikke kan bruges ovenpå træværk, som tidligere er beskyttet med vandbaserede produkter.

Er du på nogen måde i tvivl, så spørg dig for der, hvor du køber din træbeskyttelse. Uanset hvilken træsort eller hvilket projekt, du står med, er det vigtigt, at du har de rigtige produkter. Ellers kan du risikere at spilde både din tid og dine penge.

 

Køb træbeskyttelse her >>