Efter måneder med efterår og vinter er det tid at efterse din græsplæne lidt i sømmene. Du synes måske, at du gøder og vander og klipper din græsplæne, og alligevel er den ikke så køn og grøn, som du drømmer op. Hvad skal du præcist gøre for at få en flot græsplæne og give den en god start på den nye sæson? Det kigger vi på i dette indlæg.
Riv græsplænen i gennem.
Når vinteren er ovre er det en god ide at rive græsplænen i gennem og fjerne de grene, små sten og løse blade, som er kommet til i løbet af efterår og vinter. Har det været en hård vinter med meget sne kan din græsplæne også være blevet angrebet af sneskimmel. Sneskimmel er en svamp, som angriber græsplæner og som har optimale betingelse ved kulde kombineret med fugt dvs. som ved en snedækket græsplæne. Er der gule eller helt døde pletter i græsplænen, må du fjerne det døde græs med en gummirive og efterså. Er der hvide belægning på græsstråene er det også et tegn på sneskimmel.
Klipning af græsplænen
Det du skal huske, hvis du gerne vil have en smuk græsplæne, er at du i starten af sæsonen ikke må klippe græsset for langt ned ved de første klipninger. Græsset trives bedst med at være en smule længere i starten af foråret. Lad derfor græsset komme lidt i gang med væksten og lad vær med at fare ud med plæneklipperen flere gange om ugen. Hvis du klipper græsset meget kort, bliver det stresset, og rodnettet svækkes.
Lidt længere hen på sæsonen er det godt at klippe græsset ca. en gang om ugen og lade det have en længde på ca. 3-4 cm. Med den længde kan græsset bedre klare sig i kampen mod mos og ukrudt. Samtidig kan græsset også bedre klare sig i perioder med frost, hvis det har en længde på ca. 4 cm.
Mos i græsplænen
Mos i græsplænen er et stort problem for mange haveejere. Mos trives især godt på de mere fugtige og skyggefulde steder i haven. Hvis du gerne vil af med mosset i plænen, er det som nævnt en god ide ikke at klippe din græsplæne helt i bund. Det styrker på ingen måde græsplænen, og den vil have det svært i kampen med mosset. Du kan også få plænegødning specielt til plæner med meget mos.
Køb Bayer Garden Trim 2 i 1 >>
For at komme af med mosset kan du også bruge en vertikalskærer. Den løsner mosset fra græsplænen, som du så bagefter skal have fjernet. En vertikalskærer løsner i den proces også jorden, hvilket også er rigtig gavnligt for plænen. Det gør jorden mere porøs, så der kommer mere ilt og vand ned til jorden.
Har du meget mos i græsplænen vil det være et stort arbejde, men tiden og kræfterne vil være givet godt ud. Når du lige har kørt med vertikalskærer, kan du måske godt blive i tvivl, om det var en god ide, fordi din græsplæne vil ikke ligefrem være det kønneste syn. Men du kan være sikker på at det er en håndsrækning som du har givet græsplænen, som giver den bedre vækstbetingelser.
Køb Bayer Trim Plænegødning her >>
Gødning af græsplænen
Gødning er godt, tænker mange haveejere, og det er også korrekt at græsplænen har brug for at få tilført næring, så den ikke med tiden udsultes. Vil du gerne have en grøn og kraftig græsplæne, skal du dog passe på, at du ikke ender med at overgøde den. Overgødning er hverken godt for din græsplæne eller for miljøet for den sags skyld, men undvære gødning kan din græsplæne bestemt heller ikke.
Køb Al-Ko Vertikalskærer her >>
Mange haveejere bruger kunstgødning og det er også fint, hvis man følger anvisninger herfor. I bund og grund kunne du dog godt spare denne udgift, da græsplænen faktisk er i stand til at gøde sig selv.
Græsset kan gøde sig selv, hvis du lader det afklippede græs blive liggede. Mange fjerner dog det afklippede græs, fordi de ikke vil se på det visne græs. Du kan også fint fjerne det afklippede græs, men det kræver, at græsset så får næring på en anden måde fx ved at bruge kunstgødning.
En anden mulighed er at få en plæneklipper, som laver bioklip eller multiklip. Det betyder, at græsset bliver klippet i små korte stykker, som drysser ned mellem græsset og bliver til ny næring for din græsplæne. Ud over at du slipper for udgiften til kunstgødning, slipper du også for at rive græsset sammen og køre det på genbrugspladsen. Du kan læse mere om forskellige typer plæneklippere her.
Se plæneklippere med mulighed for bioklip her >>
Græsplænens jordbund
Ud over at tænke i klipning, gødning og vanding, er det også vigtigt at overveje græsplænens jordbund. Ideelt set vil jorden bestå af lige dele sand og grus, kompost, vand og ilt.
Er jorden blevet meget hård vil ilt og vand have svært ved at trænge ned til græsrødderne og det vil være nødvendigt med en grubning, hvor jorden løsnes. For at gøre jorden mere porøs, kan du køre med en vertikalskærer. Du kan også bruge din havegreb til at løsne jorden med.
En anden måde at forbedre jorden på er ved at tilføre den en meget næringsrig jord også kaldet topdressing eller plænedressing. Det kan bruges en gang om året – mange gør det i april måned. Ud over at det virker jordforbedrende kan du også bruge det til at fylde på de steder, hvor der er opstået fordybninger i græsplænen. Efter du har kommet topdressing på kan græsplænen se lidt mørk ud. Skal du holde grillfest eller andet i haven, er det en god ide at vente til 14 dage efter, du har fordelt topdressing.
Vanding af græsplænen
Noget der også kan være med til at din græsplæne ikke er så pæn og grøn, som du drømmer om er, hvis du går og klatvander den i løbet af vækstsæsonen. Det får græssets rødder til at søge op til overfladen i stedet for at finde styrke længere nede i jorden. Selv om græsset i tørre perioder får gule områder er græs en ret standhaftig vækst og den skal nok komme igen. Det er bedst at vande sjældent, men grundigt. Det anbefalede er 20 mm vand, dvs. 20 liter vand pr. kvadratmeter græs. Gode tidspunkter at vande på er i slutningen af maj, midten af juni og i slutningen af juli. Hvis du vælger at vande, skal det helst være inden at græsset begynder at blive gult.
Hej.
Jeg har fået anlagt ny græsplæne. Den gamle er gravet væk og der er blevet tilført 45 tons ny mul.
Plænen er sået ca.1/9
Det halve af plænen bliver gul i bunden.
Jeg har haft en Entreprenør til at udfører arbejdet.
Han mener ikke der er noget galt.
Hvordan skal jeg forholde mig? er der et sted man kan klage?