Er du blandt de mange danskere, som har en brændeovn eller en bålplads og savner en måling af om dit brænde er tørt nok? Det kan også være at du har noget træværk, som trænger til olie eller maling. Er du i tvivl om, det er tørt nok til at du kan behandle det?
At vurdere brænde eller træværks fugtindhold på øjemål kan give dig en indikation af, hvor vådt eller tørt træet er. Føles træet vådt? Føles brændet let eller tungt? Lugter det som frisk træ eller tørt træ? Svaret på disse spørgsmål kan give dig en ide om træet er tørt nok. Hvis du gerne vil have en mere præcis måling af fugtindholdet er en elektronisk fugtmåler rigtig rar at have blandt redskaberne til hus og have.
Brænde og træværk
Inden du begynder at fyre op med det brænde, som du har liggende, er det vigtigt at vide, om det er tørt nok. Anbefalingen fra Miljøstyrelsen lyder på, at træet skal være så tørt, at det har et vandindhold på ca. 18 procent, inden du stikker det i brændeovnen. En effektiv måde at tørre brændet på er at få det i ly for nedbør hurtigst muligt efter, at det er flækket.
At fyre med brænde, som er for fugtigt, har flere uheldige konsekvenser. Det er dårligt for økonomien, da du ikke får den varme ud af brændet, som du skal. Temperaturen kommer ikke højt nok op med vådt brænde, fordi fordampningen af fugt i det våde brænde snupper noget af varmen. Fordampningen fortrænger også den ilt, som have været brugt til en god ren forbrænding.
I stedet udvikles en røg, som er fyldt med med bla. tjære og sod, som er til skade for både din og naboens sundhed og ikke mindst miljøet. For at opnå en god ren forbrænding skal temperaturen i brændeovnen højt op (700 grader eller mere). Tørt træ brænder altså bedst, og det er til gavn for både økonomien, sundheden og miljøet.
Står du foran at skulle give dit træværk træbeskyttelse, skal du være sikker på, at træet er tilstrækkelig tørt, idet du ellers risikerer at indkapsle fugten i træet med råd og svamp til følge. Nogle producenter taler om en fugtighedsværdi på omkring 18 procent, mens andre bla. Flügger angiver, at fugtighedsværdien skal ned på 12-15 procent.
Skal du vælge en dyr eller en billig fugtmåler?
Der er mange forskellige fugtmålere på markedet, og der er store prisforskelle på dem. Københavns Universitet har lavet en undersøgelse med i alt 8 fugtmålere, hvoraf den ene måtte udgå, fordi den ikke fungerede. Med i testen var følgende mærker: Droppen og Rawling, Wood Checker, Timber Test FM510, Morsø, Moistec, Gann Hydromette, Damp Detector og Extech. Sidstnævnte måtte udgå af testen pga. svigtende funktion. Prislejet varierer fra 70 kr. til omkring 3000 kr.
Hvordan bruger du fugtmåleren?
- Du skal lave flere målinger og ikke kun stole på en måling. Du skal også måle på flere stykker brænde.
- Brændestykket skal flækkes, og vandindholdet skal måles på den friske flade.
- Er der tale om træværk, som ikke skal flækkes på midten, må du nøjes med at måle i overfladen.
Pris og kvalitet
Den overordnede konklusion af testen er at alle fugtmålere med en undtagelse (Extech) virker efter hensigten – dog er der forskel på, hvor nøjagtigt fugtmålerne måler.
Dog var der en vis sammenhæng mellem fugtmålernes nøjagtighed og prisen. De helt billige fugtmålere viste sig at være knap så stabile over hele måleområdet, og de billige fugtmålere giver et mere usikkert grundlag at vurdere fugtindholdet på.
Alle fugtmålene vil dog kunne bruges til at afgøre, om noget brænde er klar til brug eller, om det er så vådt, at det ikke har en optimal brændeevne.
Hvis der var mere end 25 procent vandindhold i brændestykket var ingen af fugtmålerne i stand til at give en troværdig måling, mens 7 ud af 8 kunne levere forholdsvis nøjagtige målinger i det kritiske område omkring 15-20 procent.
Hvad er dit behov?
Har du brug for en fugtmåler til at måle fugtindholdet i dit brænde vil en fugtmåler i den billigere ende meget vel kunne dække dit behov, da selv en billig måler vil kunne afgøre, om træet er tørt nok til, at det brænder optimalt.
Hvis det er meget vigtigt at måle præcist, er anbefalingen at købe en af de dyrere fugtmålere, da de måler med en større præcision.
Du kan også have behov for en af de dyrere fugtmålere, hvis du du vil måle i andet materiale end træ. Det kan gøre sig gældende, hvis du har behov for at måle i beton eller måle fugtigheden bag gulv og vægfliser, hvis du har mistanke om en fugtskade. Inden du køber en fugtmåler bør du undersøge, om fugtmåleren nu også kan anvendes på det materiale, som du ønsker at undersøge.
Har du mistanke om fugt i hjemmet bør du omgående få undersøgt, hvor omfattende skaden er. Fugt er et stort problem i Danmark – det kan både være om sommeren, hvor der ikke opvarmes og om vinteren hvor dug på kolde flader kan være grobund for skimmelsvamp. Det dyrt at udbedre fugtskader og jo tidligere det opdages jo bedre. Det kan også være, at du får brug for professionel hjælp.