Når det lune forårs- og sommervejr kommer over os, er det utrolig dejligt at kunne sidde udenfor i nogle gode havemøbler og nyde dagen. Der findes et utal af forskellige havemøbler at vælge imellem.

Lige nu overvejer mange at udskifte deres gamle havemøbler, men hvad skal valget falde på?

Vi gennemgår både de mest populære materialer samt rengøring, vedligehold og opbevaring af dine havemøbler. Og ikke mindst hvornår er der havemøbler på tilbud.

Køber du dine havemøbler i en fornuftig kvalitet, kan du med et rimeligt niveau af vedligehold og rengøring have nogle gode møbler i mange år fremover. Men der er forskel på, hvor meget pasning de forskellige typer møbler kræver.

Valget af nye havemøbler er selvfølgelig meget et spørgsmål om smag og behag. Er du til plast havemøbler, polyrattan, træ havemøbler eller nonwood havemøbler.

Se udvalget af havemøbler hos Havemøbelland.dk >>

Mange synes, at det er vigtigt at vælge en stil, som indretningsmæssigt passer til deres hus og have.

Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvad du skal vælge.

Valg af materialer


Møbler til udendørs brug produceres i flere forskellige materialer. Hvilket materiale du skal vælge afhænger meget af personlige præferencer, men også af hvor meget du forventer at bruge dine havemøbler, og hvor meget du forventer, at de skal kunne holde til – både rent fysisk og mht. slitage fra vind og vejr.

Plast havemøbler

Plastik havemøbler er nogle af de mest populære. De er forholdsvis billige at anskaffe, og er desuden nemme at rengøre og kræver stort set ingen vedligeholdelse.

Man skal dog passe godt på sine plast havemøbler alligevel, hvis man vil beholde dem i lang tid. Ofte er de mindre fysisk holdbare end f.eks. havemøbler af træ, og samtidig bør man også sørge for at sætte dem væk eller fastgøre dem, når man ikke lige bruger dem. Man ser nemlig ofte havemøbler af plastik flyve rundt, når der kommer et godt blæsevejr. Og det er de færreste møbler, som kan holde til det.

Havemøbler polyrattan

Havemøbler af polyrattan vinder stadig større udbredelse. Polyrattan møbler er lavet af kunstfiber, som flettes sammen. Da materialet er plastik, er møblerne stort set vedligeholdelsesfrie og lette at rengøre.

Træhavemøbler

Endnu en af de meget populære typer er havemøbler i træ. Hvis du køber træhavemøbler i en god kvalitet, kan du have dine møbler i mange år frem i tiden. Med en god vedligeholdelse og en forsvarlig opbevaring, er det i mange tilfælde de havemøbler, som har den længste levetid.

Det gælder specielt for træmøbler i teak. Teaktræ har et højt naturligt indhold af olier, som gør det særdeles velegnet til udemøbler.

Nonwood havemøbler

Nonwood havemøbler er lavet i et stærkt plastikmateriale, som er vedligeholdelsesfrit og meget vejrbestandigt. Nonwood havemøbler kan være et godt alternativ til dig, som godt kan strukturen fra træ, men ikke ønsker den vedligeholdelse, som følger med, hvis du ønsker at oliebehandle dine træmøbler.

Se udvalget af havemøbler hos Havemoebelland.dk >>

Fordele og ulemper ved de forskellige typer møbler

Møbler af polyrattan, træ og nonwood forventes at have en længere levetid end et billigt plastbord, så der er her en sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Havemøbler af træ kræver mere vedligeholdelse, end når møblerne er lavet af plast, polyrattan eller nonwood – i hvert fald, hvis man ønsker at behandle træmøblerne med olie. Passer du godt på dine træhavemøbler vil de som oftest holde længere end de andre udgaver.

Havemøbler rengøring, vedligehold og opbevaring


Du kan forlænge levetiden på dine havemøbler ved at sørge for at rengøre og vedligeholde dem jævnligt. Uanset hvilket materiale dine havemøbler er lavet af, forfalder de, hvis du ikke sørger for at passe dem ordentligt.

Rengøring af havemøbler

Plast havemøbler rengør du bedst og nemmest med en blød børste og lunkent vand tilsat et mildt rengøringsmiddel. Er der en plet eller noget mere genstridigt snavs, kan du få brug for en skuresvamp. Samme metode gør sig gældende for havemøbler i polyrattan, og mange gør faktisk heller ikke mere ved deres træhavemøbler, når de bliver taget frem fra vinterens opbevaringssted.

Vedligehold af havemøbler

Mange gange bliver plast, polyrattan og nonwood havemøbler annonceret som totalt vedligeholdelsesfrie, hvor det med møbler af teaktræ mere er et valg. Nogle foretrækker den glød, som træet får efter rengøring og oliebehandling. Der skal du selvsagt bruge mere tid på vedligeholdelse.

Som udgangspunkt behøver du dog ikke vedligeholde teaktræsmøbler med olie. Hvis du foretrækker den sølvgrå farve, som træet udvikler efter tilpas lang tid i sollys, kan du bare lade teaktræet stå, som det er.

Opbevaring af havemøbler

Plast og polyrattan havemøbler kan man lade stå ude hele året rundt. Nogle har oplevet, at efter nogle år i vind og vejr ser deres polyrattan møbler ikke spor nye ud mere, så der kan altså være kvalitetsforskel. Her er det vigtigt at forhøre sig hos forhandleren, inden dankortet bliver kørt i gennem maskinen.

En polyrattan fletfiber af høj kvalitet skal kunne holde til det ustadige danske vejr – fra kraftig sollus til lave frostgrader uden at materialet bliver solbleget eller skørt. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at ens polyrattan møbler er baseret på en bund og med ben i aluminium, som ikke ruster.

Havemøbler af træ og teaktræ skal ind om vinteren. Her kommer vi vores teaktræsmøbler ind under en overdækket terrasse, og havemøblerne klarer sig fint til næste år. Ellers anbefales det at sætte møblerne i rum, hvor der ikke er alt for store udsvingninger i temperatur og fugtighed.

Overtræk til havemøbler

Det kan være en rigtig god idé, at investere i et overtræk til sine havemøbler. Både når man skal opbevare dem i vinterhalvåret, og når de står ubrugte hen i sommerperioden, vil havemøblerne være godt beskyttet, hvis du anvender et overtræk.

Et åndbart overtræk til havemøblerne er at foretrække. Herved sørger du for, at der ikke samler sig en masse fugt, som kan skade dine havemøbler. Du kan også overtræk, som er ekstra UV behandlede, så det giver en ekstra beskyttelse mod solens stråler.

Billige havemøbler på tilbud


Der findes mange muligheder for at købe billige havemøbler.

Det er som regel billigst at købe sine havemøbler som sæt. Mange bygge- og boligmarkeder har ofte tilbud på komplette sæt af havemøbler. Så hvis du mangler mere end bare en enkelt stol, så hold øje der!

Havemøbler udsalg

Der kan være mange penge at spare ved at købe nye havemøbler på udsalg. De fleste udsalg vil man som regel finde i slutningen af sæsonen – altså sidst på sommeren eller først på efteråret. Her sælges der ofte ud af den netop overståede sæsons modeller. Det gør byggemarkederne både fordi, der sandsynligvis kommer nye modeller til næste sæson og for ikke at skulle bruge alt for meget opbevaringsplads på havemøblerne i vinterhalvåret. Så det er en god idé at holde øje med tilbudsaviserne eller eventuelle restmarkeder, når årets havesæson kørere på sit sidste.