Da finanskrisen ramte os for nogle år siden, gik hele brancher nærmest i stå. F.eks.. blev mange håndværkere hårdt ramt. Pludselig skulle ingen have nyt køkken, badeværelse eller tag længere, og mange håndværkere blev i de efterfølgende år arbejdsløse. Bl.a. af denne grund indførte politikerne det meget omtalte håndværkerfradrag, som betyder, at danskerne kan trække udgifter (arbejdsløn) til eksempelvis nye vinduer, nyt tag eller tilbygninger fra. Formålet var naturligvis, at det skulle sætte gang i byggeriet og håndværkerbranchen igen, og det lykkedes da også i en vis udstrækning.
Udover direkte at påvirke beskæftigelsen og dermed være med til ”at få gang i hjulene”, påvirker håndværkerfradraget uden tvivl også mængden af sort arbejde, som udføres i de danske hjem. Så mon ikke også politikerne har haft dette i tankerne, da de indførte fradraget?
Hvis du overvejer at lave forbedringer på din bolig, så kommer her nogle forslag til, hvad du kan bruge håndværkerfradraget til og dermed udnytte ordningen bedst muligt.
Vinduer og døre
Som en af de mest populære forbedringer at bruge håndværkerfradraget til vælger mange, at udskifte deres gamle vinduer med nye. Udskiftning af vinduer i en bolig er relativt dyrt, og derfor er det bestemt rart med en form for tilskud til denne forbedring. Gamle vinduer, som måske er en anelse utætte, og derved betyder en alt for høj varmeregning, er bestemt en god grund til at udskifte til nogle nye og ofte mere energivenlige vinduer. Håndværkerfradraget er oplagt til dette formål.
Nyt køkken
En anden mulighed er at kigge på, om køkkenet trænger til en kærlig hånd, ja måske ligefrem skal skiftes ud med et helt nyt. Med håndværkerfradraget kan du få en tømrer til at sætte dit nye køkken op, og trække udgiften til tømreren fra. Det er bestemt en stor og markant hjælp, når der skal opsættes nyt køkken. Et nyt køkken er et væsentlig plus og kan næsten få boligen til at fremstå som ny. Så det er bestemt en god ide med et nyt køkken, eller en renovering af det gamle.
Udskiftning eller renovering af tag
Udskiftning af tag eller blot renovering af tag er også meget populært, og mange anvender håndværkerfradraget til dette formål. At udskifte et tag er relativt dyrt, og derfor er det en stor hjælp for mange at kunne anvende håndværkerfradraget til dette. Det betyder, at de sparer en del penge, og derfor har mange valgt at forbedre taget efter politikerne indførte håndværkerfradraget. Hvis dit tag er slidt eller gammelt, så kan du med fordel overveje, om du ikke burde gøre noget ved det nu, og dermed anvende fradragsmuligheden på dette projekt. Har du et tag, som trænger til at blive taget hånd om, er det en god idé at gøre nu, mens håndværkerfradraget stadig eksisterer.
Er du uklar på, om dit tag overhovedet trænger til en kærlig hånd, kan du med fordel udnytte et tilbud hos Jydsk Tagteknik om et gratis tagtjek. Du finder tilbuddet lige her:
Mindre forbedringer
Du kan naturligvis også anvende håndværkerfradraget til mindre forbedringer eller service. Måske trænger træværket til en omgang maling, hoveddøren til en udskiftning eller måske overvejer du at få lavet en ny terrasse eller en ny carport? Der er mange muligheder, og med håndværkerfradraget kan du få lavet disse forbedringer til en billigere pris end tidligere og oven i købet endda få råd til lidt mere. Så der er bestemt grund til at overveje, hvad du kunne forbedre på din bolig her og nu, således at du også kan nå at få glæde af håndværkerfradraget, mens det endnu er en mulighed.
Størrelsen på håndværkerfradraget
Størrelsen på håndværkerfradraget er kr. 12.000,- om året. Dette beløb er inkl. moms og fradraget er pr. person. Dvs., at fradraget for en normal husstand er på kr. 24.000,- inkl. moms.
Det kan du trække fra
Det er kun udgiften til arbejdsløn i forbindelse med service og vedligeholdelse på din bopæl, som du kan trække fra. Materialer kan altså ikke trækkes fra.
Læs mere om håndværkerfradraget her
Der er flere steder, hvor du kan hente yderligere information om håndværkerfradraget. Et par af dem finder du her:
Hos SKAT kan du læse meget mere om håndværkerfradraget på hjemmesiden https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018.
Heatnow.dk har lavet en fin info-grafik, som hurtigt og let giver et overblik over håndværkerfradraget. Den finder du her: heatnow.dk/haandvaerkerfradrag-varmepumpe/
Det er nu du skal udnytte fradraget
Politikerne har flere gange barslet med at nedlægge ordningen med håndværkerfradraget. Under alle omstændigheder løber ordningen pr. kalenderår. Og man kan ikke overføre ubrugt fradrag til det efterfølgende år. Så det gælder om at slå til, mens tid er. Står du og mangler et godt tilbud, kan du få hjælp hos 3byggetilbud. Her modtager du indenfor 3 dage, 3 helt uforpligtende tilbud på din opgave.
Det er her du kan oprette din opgave og modtage de 3 uforpligtende tilbud:
Denne artikel er opdateret juli 2016