Mos i græsplænen er et helt almindeligt problem i mange danske haver og det er noget som en del husejere kæmper med hvert eneste år. Og ofte kan det forekomme som en yderst ulige kamp, med mosset som den evige sejrherre. Men der kan gøres noget ved mosproblemet. Og i denne artikel vil vi se på nogle af de ting du kan gøre, for at komme mos i græsplænen til livs.

I mange tilfælde kan det være en sej kamp at overvinde et problem med mos. Men heldigvis er kampen ikke umulig at vinde. Vores gode råd vil i mange tilfælde helt kunne eliminere problemet med mos i plænen og som minimum vil du i langt de fleste tilfælde, kunne begrænse omfanget af mosset væsentligt, så du som haveejer kan få dig en flot og dejlig græsplæne.

 

Derfor opstår mos i græsplænen


 
Der er nogle grundlæggende ting, som går igen ved de fleste haver med problemer med mos i græsplænen. De fleste gange opstår mos i græsplænen nemlig på områder af plænen, som ligger i skygge af f.eks. træer, buske, stakitter, hækken, selve boligen eller måske noget helt andet. Mosset trives nemlig glimrende i skygge, mens græsset har sværere ved at klare sig i de skyggefulde områder. Samtidig har mos det også rigtig godt på fugtige steder. Og ofte er de områder af haven, som ligger i skygge også temmelig fugtige, da sollyset ikke kan varme jorden op, så vandet fordamper. Men også generelt steder, hvor vandet bare ikke kan komme væk fra, er ideelle for mosset.

Mange haveejere reagerer også forkert på en mosramt græsplæne eller er måske i første omgang endda tildels selv skyld i at udbrede problemet med mos i plænen. I et misforstået forsøg på at være god ved deres græsplæne kaster de sig nemlig ofte ud i en ivrig kamp, hvor en hyppig klipning af græsset bliver set som et middel til at komme mosset til livs. Men det giver som oftest den stik modsatte virkning. Hvis man klipper sit græs for ofte – og mange gange også for kort – svækker man nemlig græsset så meget, at mosset får endnu bedre betingelser for at få overtaget. En sund og stærk græsplæne er i sig selv et af de allerbedste midler imod mos.

 

Sådan bekæmpes mos i plænen


 
Mos i plænen kan bekæmpes efter en forholdsvis simpel slagplan, som kan se nogenlunde sådan her ud:

  1. Fjern mosset fra græsplænen
  2. Så nyt græs, hvis der opstår bare områder efter, at mosset er fjernet
  3. Giv din græsplæne optimale vækstbetingelser

 

Ad. 1: Er der tale om mindre områder af græsplænen, som er er ramt af mos, kan du vælge at fjerne det ved manuelt arbejde med en ganske alimindelig rive – eller alternativt en speciel mosrive, som er udformet, så den glider lettere hen over græsplænen end en almindelig rive. Men drejer det sig om større områder, som skal ryddes for mos, kan arbejdet med en rive hurtigt blive en stor omgang. Her kan du i stedet vælge at ty til automatiserede hjælpemidler som f.eks. en mosfjerner til påmontering på din plæneklipper, en elektrisk mosfjerner eller en vertikalskærer med mosfjerner for at få fjernet mosset fra plænen.

Vertikalskæreren (ofte også kaldet en plænelufter) kombineret med en mosfjerner er den mest drastiske af redskaberne, idet den både river mosset op og samtidig skærer et stykke ned i græsplænen for at give luft til græsrødderne. Det bevirker nemlig, at græsset får bedre vækstbetingelser og derved bedre kan klare kampen mod mosset. Vertikalsskæreren efterlader i første omgang græsplænen i en noget miserabel udseende tilstand. Men i længden kan græsplænen have rigtig godt af en omgang med plænelufteren.

Som en sidste mulighed til at fjerne mosset kan man anvende jernvitrol. Typisk opløses jernvitrol i vand og sprøjtes/vandes ud over græsplænen. Mosset bliver helt sort af behandlingen med jernvitrol og kan efterfølgende let rives sammen og fjernes.

Ad. 2: Så snart mosset er fjernet gælder det om at få sået noget nyt græs, så der ikke er bare områder i græsplænen, hvor mosset igen kan få overtaget. Vælg dit græs med omhu, så det passer til den type jord du har i haven og så det er tilpasset de skygge/lysforhold, der er i området, hvor det skal sås.

Ad 3: Når først mosset er fjernet og der evt. er sået nyt græs, gælder det om at få kigget på, hvorfor mosset i det hele taget er opstået og hvad der kan gøres for at begrænse chancen for, at det kommer igen.

Mos opstår oftest i skyggefulde og fugtige områder. Og er dette tilfældet i din have, bør du kigge på, om der kan gøres noget ved disse forhold. Eventuelle træer bør beskæres eller tyndes ud, så lys og luft kan komme til. Og er der andre ting i haven, så som f.eks. et stakit, en hæk eller lign., som kaster skygge over græsplænen, bør du se på, om det er noget, som du kan lave om på. Opfør evt. et mindre kompakt stakit eller klip et stykke af hækken, så den ikke er så høj.

Men ellers gælder det generelt om at passe godt på græsplænen. En vigtig parameter i kampen mod mosset er nemlig at værne om det græs du allerede har. Sørg for ikke at klippe græsset for ofte og ikke at klippe det for kort. Hvis du gør det, svækker du græsset og giver derved mere plads til mosset. Et sundt græstæppe er i sig selv det vigtigst værn mod, at mosset helt overtager din græsplæne.

Hvis de mosramte områder i haven ligger på steder, hvor der er tendens til, at vand samler sig, vil det også være en god idé at se på, om det er muligt at lede vandet væk, så risikoen for mos i græsplænen mindskes.

Følger du ovenstående råd, er du nået langt i kampen mod mos i plænen. Det kan nogle gange være en lang og drøj kamp. Men det kan sagtens lade sig gøre, at få gjort noget ved problemet med mos i græsplænen, så du på sigt kan få en flot, velplejet græsplæne.

Har du gode råd til vores læsere fra din egen kamp mod mos i græsplænen eller har du erfaringer du gerne vil dele, er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet nedenfor.