Sværmer det med grå-brune insekter fra dit køkkenskab? Finder du uregelmæssige huller med spind i tøjet og små runde ekskrementer rundt i stoffet?
Så har du højst sandsynligt fået møl i huset. Et mølangreb opdages som regel først ved, at voksne møl flyver rundt i hjemmet, mens larverne lever skjulte og mørke steder. Selvom det er larverne, der forårsager skaderne i hjemmet, idet voksne møl ikke tager næring til sig, bør du alligevel bekæmpe de voksne møl, så du undgår, at de formerer sig.
Møl betragtes som skadedyr idet, de kan forvolde store skader på ting i hjemmet, som tøj, stof, læder, pelse og tæpper.
Formålet med denne side er først om fremmest at komme med råd til, hvad du selv kan gøre ift. møl bekæmpelse, og der er heldigvis meget, som du selv kan gøre.
Læs med og få de gode råd her!
Kend dine møl
Der findes over 1500 forskellige arter af møl. De fleste af disse møder vi dog aldrig, eller kun meget sjældent, i de danske hjem. De 4 arter vi som oftest møder og deres kendetegn er:
Tofarvet Frømøl (”Mysli-møl”):
- De voksne møl er typisk 8-15 mm lange
- Voksne møl kendetegn: Brune med 3-4 mørkere pletter
- Larverne er normalt 10-20 mm
- Larver kendetegn: Hvide med brunt hoved
- Kommer ofte fra mandler, nødder, rosiner eller i nogle tilfælde fra eksempelvis mel, mysli eller gryn
Almindelig Klædemøl:
- Voksne møl er 5-8 mm lange
- Voksne møl kendetegn: Stråfarvede vinger, ingen yderligere markeringer
- Larverne er 7-10 mm lange
- Larver kendetegn: Råhvide med brunt hoved
- Møllenes larver laver uregelmæssige huller i stof
Klistermøl:
- De voksne møl har en længde på 6-12 mm
- Voksne møl kendetegn: Hvidt hoved, brogede vinger.
- Larverne er op til 12 mm lange
- Larver kendetegn: Råhvide med rødbrunt hoved
- Laver mindre skade på tøj end f.eks. Klædemøl eller Frømøl
Pelsmøl:
- Længden på de voksne møl er 5-7 mm
- Voksne møl kendetegn: Møk/brungule med 3 svage pletter
- Larverne er 5-10 mm i længden
- Larver kendetegn: Råhvide
- Laver mere regelmæssige huller i stoffet end det almindelige klædemøl
- Naturligt forekommende i Danmark. Findes dog ofte i forbindelse med importerede stoffer af animalsk oprindelse
Der findes også andre arter, som du vil kunne finde i dit hjem f.eks. melmøl, men de er mere sjældne. Melmøllet er mere udbredt hos virksomheder, hvor mel og andre mølleriprodukter opbevares. Dukker melmøllet op i en privat husholdning, er det oftest fra en pakke med mel eller gryn.
Professionel hjælp eller gør-det-selv?
Nogle gange kan det være svært at finde ud af, hvor møllene har etableret sig, og af den grund bliver du måske nødt til at tilkalde hjælp. Møl kan gemme sig i fx i revner og sprækker eller under skabe. Vurderer du, at du skal have tilkaldt en professionel skadedyrsbekæmper, er der alligevel stadig en række ting, som du selv kan gøre for at blive skadedyrene kvit.
Nedenfor har vi samlet en række gode råd til, hvad du selv kan gøre, når du opdager enten tekstilmøl eller fødevaremøl i dit hjem.
Møl i tøj
De to arter af møl, der oftest gør skade på tekstiler i vores hjem, er klædemøllet (Tineola bisselliella) og pelsmøllet (Tinea pellionella).
Hvad kan du gøre?
Hos Statens Skadedyrlaboratorium har de en række råd, som er værd at lytte til.
Start med at tømme skabe og skuffer for angrebent uldtøj eller andet.
Det angrebne tøj behandles efter en af følgende metoder
- Vask i vaskemaskine og tørring bagefter vil slå både møl, larver og æg ihjel.
- Kemisk rensning på renseri vil sikre, at fx pelse eller tæpper er mølfri.
- Kom tøjet i fryseren ved ÷18°C i 2-3 døgn. Det vil slå alle stadier af møl ihjel. Denne metode kan også anvendes til mindre tæpper.
I følge Statens Skadedyrlaboratorium er det ikke hensigtsmæssigt at bruge insektmidler direkte på beklædningsgenstande.
Møl i tæpper og møbler
Tæpper og møbler behandles efter følgende metode
- Først og fremmest skal der støvsuges grundigt – også på undersiden. Og dernæst anbefales at tæpper og møbler efterbehandles med et kemisk bekæmpelsesmiddel.
- Efter du har rengjort grundigt, skal der behandles med et flydende mølmiddel, der indeholder aktivstoffet permethrin. Husk at følge brugsanvisningen nøje.
- Hvis der efter en uge stadig er møl, bør du gentage behandlingen. Dukker møllene efter gentagne behandlinger stadig op, bør du kontakte en professionel skadedyrsbekæmper.
Skabe og skuffer, hvor du har haft det mølangrebne tøj behandles på følgende måde
- Støvsug grundigt og behandl eventuelt efterfølgende med et flydende mølmiddel. Har du haft pelsmøl, skal du være ekstra grundig med at komme rundt overalt med støvsugeren.
Mølkugler
I blandt gør-det-selv produkterne findes også mølkugler eller mølhængere, som traditionelt har været meget anvendte til mølbekæmpelse. Det er papirstrimler imprægneret med insektgift, som afgives i luften. De kan placeres i klædeskabe, dragtposer eller på hylder i skabe og i skuffer. For at opnå en god virkning forudsætter det dog, at skabe osv. slutter meget tæt, ellers opnås ingen effekt.
Skadedyrbekæmperfirmaet Rentokil anbefaler ikke brugen af mølkugler indeholdende giften naftalin pga. de kemikalier, der anvendes og den duft, som udsendes derfra. I stedet anbefaler de, at mindre angreb kan behandles med en insektspray mod flyvende insekter, som slår æg og møl larver ihjel. Herefter støvsuger du grundigt. Læs evt. mere hos Rentokil her.
Gentag behandlingen efter en uge, hvis du stadig oplever gener.
Møl i køkkenet
Simpelthen ulækkert. Du opdager, at møl flakser ud af køkkenskabet. Du skal have alle fødevarer ud af skabe og skuffer for at finde kilden til møllene. Møl er ikke direkte sundhedskadelige, men særlig appetitlige er de ubudne gæster nu heller ikke ligefrem.
I løbet af de sidste fem år har flere og flere danskere oplevet problemer med fødevaremøl. En af forklaringerne er, at vi i dag køber flere forskellige slags nødder, gryn og linser end tidligere. Det øger risikoen for at få inficerede fødevarer med hjem i køkkenet.
Frømøl, som i skadedyrbekæmpelsesbranchen nogle gange kaldes for ‘mysli-møl’, er den som hyppigst inficerer vores køkkener. I en mysli er der blandet mange forskellige ting sammen, og det øger risikoen for mølangreb.
Det voksende salg af økologiske varer kan også have en vis betydning ift. stigningen i mølangreb, eftersom de ikke er sprøjtet med noget. Det giver en større risiko for at få fødevaremøl med hjem. Det betyder ikke, at man ikke skal købe økologiske varer, men det anbefales, at man i stedet kommer alt i beholdere med tætsluttende låg for at undgå, at møllene kan brede sig, hvis man skulle være uheldig.
Klistermøllet (endrosis sarcitrella) kan stadig opleves i Danmark, men ikke så ofte som førhen, men kommer dog af og til ind i landet ved import af tørvarer.
Hvad kan du gøre?
Særlig lækkert er det ikke at opdage sværmende møl, møl larver og klæbrige æg i sine madvarer som fx møl i mel, bedst som man står og skal til at trylle hjemmebag frem. Hvad gør du?
- Sortering og rengøring
Du skal gennemgå alle dine fødevarer og smide det ud, som du kan have mistanke til er inficeret. Hellere smide en pakke mel eller gryn mere ud og kom hurtigere af med problemet. Ligesom med møl i tøj skal du foretage en grundig støvsugning. Husk lister og sprækker og huller til at regulere hyldehøjden. Hullerne er et af de steder, som møllene ynder at udklækkes. Rengør derefter med sæbevand. Vrid kluden hårdt op for larverne elsker fugt.
Ligesom med møl i tekstiler kan du være nødt til at gentage processen, idet larverne har det med at kravle op af væggen og forpuppe sig i revnen mellem loft og væg. Det er derfor langt fra sikkert, at du klarer problemet i første omgang.
- Frys eller varm dem ihjel
Ligesom med tekstilmøl er møl i køkkenet ikke glade for hverken frost eller for høje temperaturer. Hvis du tror, du har en pose mel med noget levende i, kan du komme den i fryseren i to døgn eller sætte den i ovnen ved 55 grader i 1 time. Begge dele vil slå æg, larver også videre ihjel. Du kan også vælge at smide posen ud for at være helt sikker. - Brug af gift i køkkenet
Du skal være meget påpasselig med at anvende giftholdige mølmidler i dit køkken. Og frem for alt bør det aldrig bruges så det kan komme i direkte kontakt med dine madvarer eller de steder, hvor du opbevarer madvarerne. Læs altid den medfølgende anvisning grundigt og følg den nøje. Andre steder i køkkenet kan giftige midler dog anvendes ved meget hårde angreb af møl.
Igen vurderer du, at angrebet er voldsomt og veletableret, kan det være tiden at ringe efter professionel hjælp. Ved en hurtig rundringning har vi konstateret, at en professionel bekæmpelse af møl i et køkken koster mellem kr. 1200 og 1500, men det nøjagtige beløb afhænger selvsagt af problemets omfang.
Sådan undgår du møl i hjemmet
Det kan være svært at undgå, at en voksen møl kommer ind af vinduet, hvis du fx lufter ud om aftenen. Husk at voksne møl tiltrækkes af lys, så det er en god ide at trække for eller bruge insektnet.
Mht. tekstiler så kom kun rent tøj ind i dit skab. Snavset tøj tiltrækker møl. Hygiejne er vigtig ift. at undgå mølangreb. Det er en god ide en gang i mellem at sortere og holde orden i sin garderobe.
Pak uldtøj mv. ind i plastikposer, når det ikke længere er sæson for de varme trøjer.
Mht. møbler er hygiejne også vigtig. Støvsug sofaen så der ikke ligger fx krummer og små madrester i den. Sørg også for at komme omkring de skjulte steder med støvsugeren. Det er vigtigt at få flyttet fx sofaen ud en gang i mellem og støvsuget under den.
Nogle møbler er forhåndsbehandlede med et mølmiddel, når du køber dem. Uldtråden bliver behandlet med en gift under indfarvning af tråden. Den virker i hele møblets levetid. Prøv evt. at spørge møbelforhandleren – især hvis det drejer sig om et møbel, hvor uld er anvendt.
Har du et møbel, som har været angrebet flere gange, kan du vælge at kassere det eller behandle det med en mølgift indeholdende permethrin.
Generelt i huset skal du være ekstra opmærksom på rum eller steder, som du ikke bruger så ofte – under sengen, opbevaringsrum, gæsteværelse eller loft. Det er ofte her, møl kan forekomme.
Når det gælder madvarer, så kom for fremtiden tørre fødevarer som gryn, mel, mysli, nødder, mandler mm. i beholdere med helt tætsluttende låg. Larverne er meget små og slanke og kan nemt trænge igennem små huller eller svejsninger på en pakke fx mel eller plasticposer. Skulle du være uheldig at få en pakke mysli med hjem, som er inficeret, begrænser du det til den ene pose, hvis du opbevarer i beholdere med tætsluttende låg. At undgå møl, handler om at forebygge.
Sorter og tjek jævnligt fødevarer, som står bagerst, og som du ikke bruger så tit. Så undgår du, at møl larver kan hygge sig der for længe.
Sørg desuden for at holde dit køkken rent, så der ikke er rester i skabe og skuffer, som møllene kan hygge sig med. Hvis der ikke er noget, som de kan leve af, skal de nok forsvinde med tiden.
Det ville være raret med:
1) billede af larver
2) virker de forskellige gifrprodukter mode både voksne møl og larver
3) hvilken årstid skal man være specielt påpasselig med åbne vinduer og skabe?
Hej Mads,
Tusind tak for dit input. Vi vil tage dine idéer op under en eventuel senere gennemarbejdning af artiklen eller ved evt. senere udarbejdelse af artikler inden for samme emne.
Hej.
Hvor længe lever en møl?
Hvor længe er ægget om at klække?
Hvor længe går der fra ægget lægges, til den færdige møl kommer ud af pubben?
Vi tror vi er ved at være i mål med mølfrit køkken, men det kommer an på afkommet, og den tid de er undervejs…
Mvh Hanne
Hvis man f.eks sænker temperaturen i ens fødevare depot, vil det sætte en bremse på formeringen? Det vil ikke fjerne møl, men vil det ikke gøre deres formering langsommere? Jeg tænker måske 12-15 grader.
Hvordan bekæmper man møl i græsplæne? Der er mange når der bliver aften.
Jeg har fået møl i en lækker hjemmestrikket bluse. Jeg har vasket skuffer og trøje, og lagt den i fryseren. Der lå et dødt insekt i skuffen. Mørkebrunt og 2 cm langt. Andet tøj i skuffen er ikke angrebet, bomuld og kunststof. Jeg håber ikke, det kommer fra det faste gulvtæppe. Hvilken møl er det, og hvordan forebygger jeg???
Jeg kan ikke finde forhandlere af mølhængere.
Jeg har prøvet diverse farvehandlere, Silvan og Starck, men ingen har midlet.
Jeg købte hængende kugler som udsendte skarp ,men ikke ubehagelig lugt hos en farvehandler der nu er nedlagt.Har også lagt cedertræskugler, men hvor får jeg flere af dem?
Prøv hos et godt tøjrenseri. De forhandler ofte cedertræskugler og andre cedertræsvarer, spray m.v.
jeg har bekæmpet møl med støvsugeren grundigt ovenpå tæppet, vippet kanterne op og støvsuget under. jeg kan ikke komme undertæppet i midten. jeg har sprøjtet over hele tæppet og rummet. hvis der sidder æg under tæppet, dør du så af giften ovenpå tæppet eller skal jeg have det helt af? tæppet har middel tykkelse.
Jeg tror altså, jeg har en solstrålehistorie. Det være sagt med forbehold, for jeg er ikke helt sikker endnu. Jeg havde i nogle dage observeret møl flyvende rundt om aftenen inde i min stue, Jeg lagde mærke til, at de kom fra mit soveværelse. Jeg skulle så skifte min støvsugerpose, og der var deres rede. De voksne møl kravlede ud af støvsugerposen, men jeg fik den lukket, placeret den i en plasticpose, som jeg smed ud. Der var så en masse larver tilbage i rummet, hvor støvsugerposen sad. Jeg rengjorde den, så jeg ikke kunne se flere larver eller æg, og derefter placerede jeg støvsugeren i en stor affaldssæk, som jeg anbragte på min altan. Jeg læste mig så til, at temperaturskift kunne dræbe alle larver og æg, ved at man satte genstanden i frostvejr i 12-24 timer (ikke sikker på tidsrummet), og derefter ved stuetemperatur i samme tidsrum. Dette skulle gøres 2 gange Jeg var heldig, at vi lige har haft nattefrost, og jeg har lige checket støvsugeren. Jeg fandt to larver som jeg fjernede, og nu står støvsugeren på altanen og tørrer for evt kondens dannet i nattens løb. Jeg har ikke set flere voksne møl. Jeg tror jeg har været meget heldig, da jeg fandt deres rede.
Mel, gryn m.m. der ikke er i brug får lige en tur med vacumpakkeren.
Alt andet i en plastpose med luk.
Hej
Jeg har disse flue/ møl alle steder i huset, de er grå og ca 1 cm lange,hvad er det og hvor for fjernet dem ?