Det kommer næppe som et chok for ret mange: Men energi er dyrt – temmelig dyrt endda. Hvert år bruger en typisk dansk familie en betragtelig del af deres indkomst på at købe energi. De største poster er oftest brændstof til bil, elektricitet og opvarmning af bolig.
Få tilbud på varmepumper her – Gratis! >>
Folk forsøger på forskellig vis at finde besparelser på disse, ofte temmelig store, udgiftsposter. Det kan være en ting, som at huske at slukke lyset efter sig og sørge for, at de mange elektroniske produkter, som vi omgiver os med, bliver slukket helt, når de ikke bruges, og ikke bare står på stand-by, hvor de faktisk bruger en hel del strøm. Også økonomisk sans, når det gælder bilkørslen er godt at have. For her kan også være en del at spare.
Varmepumper kan være en guldgrube
En del har efterhånden fået øjnene op for de fortræffeligheder man kan opnå ved at investere i en varmepumpe. Der er nemlig en ofte overset økonomisk gevinst ved at få installeret sådan et anlæg. En varmepumpe kan rent faktisk gå hen at være en lille guldgrube.
Der findes tre typer varmepumper du skal kende. Nemlig luft til luft, luft til vand og jordvarme. Alle tre har samme formål, nemlig at give dig og din bolig varme. Men de finder energien til det på lidt forskellige måder. Dette skal vi se nærmere på her, så man får et bedre indblik i de tre forskellige typer, inden man vælger at installere anlægget.
Luft til luft varmepumpe
Den første type er luft til luft varmepumpen. Denne varmepumpe henter varmen fra luften udenfor og sender den ind i huset som varm luft, hvorved huset opvarmes. Luft til luft varmepumpen er meget velegnet til de nordiske forhold, hvilket mange tests har vist. Bl.a. holdbarhed og ydelse passer godt til vores klima. Denne type varmepumpe er især ideel til sommerhuse eller huse, hvor man opvarmer med el. Varmepumpen kan faktisk ofte halvere elregningen i huse, som er elopvarmede.
Luft til vand varmepumpe
Den anden type af varmepumpe er luft til vand. Denne varmepumpe udnytter også varmen i luften udenfor og kan bruges til både at producere varmt vand og varme i dit hus. Denne varmepumpe kan faktisk fungere som den eneste varmekilde i huset, hvilket giver mange fordele, blandt andet på prisen og pladsen, da man kun behøver et enkelt anlæg. Luft til vand varmepumpen fungerer således, at varmepumpen har en ude del og inde del. Udedelen trækker luften ind i varmepumpen, og i indedelen bliver varmen overført til centralvarmeanlægget, hvorfra det udledes til radiatorerne i huset samt producerer det varme brugsvand.
Jord til vand (Jordvarme / jordvarmeanlæg)
Den sidste og tredje type af varmepumpe du skal kende er jord til vand varmepumpen, også benævnt jordvarme eller jordvarmeanlæg. Varmepumpen ved jordvarme udnytter varmen i jorden. Et slangesystem graves ned i jorden ved din bolig og trækker energi ud af jorden. Jo længere slangen kan trækkes, jo mere energi og derved mere varme kan man udvinde. Derfor er denne type varmepumpe ideel til større boliger, eller boliger med stor grund til. Haven, afgrøder og dyreliv bliver ikke påvirket af denne jordvarmeslange, men selve jordens type har betydning for varmen – fugtig jord er bedre til at lede varme og giver derfor mere energi og omvendt ved tør jord. Varmepumpen består af fire dele; en fordamper (optager varme), en kondensator (afgiver varme), en kompressor (hæver temperaturen) og en drøvleventil (regulerer mængden af kølemiddel).
Disse tre gennemgåede typer varmepumper har altså hver sin virkningsmåde, men dog det samme formål – nemlig at give dig god og billig varme samt at spare naturen og miljøet for unødvendig overlast. Ved brug af varmepumpen kan du ofte spare mange penge på din varmeregning og en varmepumpe belaster ligeledes ikke miljøet på samme måde som mange andre varmeanlæg gør. Det kan derfor være en god ide at kontakte en vvs-installatør, som kan kigge på din bolig og dets forbrug, for at vurdere hvilken type varmepumpe der vil være mest ideel til dig, samt at kigge på hvor meget du kan spare på din varmeregning.
Hvornår kan en varmepumpe betale sig?
Med mindre man investerer i en helt billig luft til luft varmepumpe (hvilket sjældent kan betale sig), kan det godt være en forholdsvis bekostelig affære at få etableret et varmepumpeanlæg. Det er derfor en god idé at få foretaget en beregning inden opsætning, som kan vise, om det er en god idé at investere i en varmepumpe.
I langt de fleste tilfælde vil det være en god idé, hvis man ikke har mulighed for at blive tilsluttet fjernvarme eller naturgas, og den nuværende opvarmning foregår vha. oliefyr eller el, som det f.eks. er tilfældet i mange sommerhuse.
Regler for installation af varmepumper
Installation af et jordvarmeanlæg kræver godkendelse af kommunen inden du går i gang. Installationen af jordvarme skal desuden overholde reglerne i Bekendtgørelse om jordvarmeanlæg.
En luftbaseret varmepumpe kan du typisk opsætte uden tilladelse. Nogle steder kan tilladelse dog være påkrævet pga. mulige støjgener. Så undersøg det hos kommunen inden du går i gang.
Selve installationen af varmepumpen skal foretages af en godkendt installatør. Det er altså ikke noget du selv må give dig i kast med.
Køb ikke for billigt
Som med så meget andet, kan man med varmepumper forvente, at pris og kvalitet følges ad. Det er derfor ikke nogen god idé at investere i de alt for billige (typisk luft til luft) varmepumper. Deres virkningsgrad, den såkaldte SCOP, eller normeffekt, er oftest ikke særlig god. Og så ryger den forventede besparelse ved brugen af en varmepumpe hurtigt.
Få tre tilbud på levering og installation af varmepumpe
3byggetilbud.dk tilbyder, at du kvit, frit og uforpligtende kan få tre tilbud på levering og installation af din varmepumpe. Og det kan være en ganske god idé at gøre.
Du kan få de tre tilbud ved at udfylde formularen lige her:
Få tilbud på varmepumper her – Gratis! >>
Yderligere information
Savner du mere information om varmepumper, end vi har givet her i artiklen, kan vi anbefale dig at besøge Varmepumpeoversigten, hvor mange af detaljerne forklares mere indgående. Varmepumpeoversigten har bl.a. en stor varmepumpe FAQ, hvor mange spørgsmål bliver besvaret.
Har du stadig brug for hjælp, kan du kontakte Rådgivningstjenesten, som vil kunne hjælpe dig med råd og vejledning.
Læs også vores artikel om luft-til-luft varmepumper.
Super god artikel omkring de forskellige typer varmepumper. Min kone og jeg var i tvivl inden, vi læste denne artikel, men nu er vi sikre på, at en luft til vand varmepumpe er det rette valg for os.