Inden vinteren sætter ind, er der en række ting, som du kan gøre for at forberede din græsplæne på den kolde årstid, så den er bedst mulig rustet til at klare kulden og sneen.

Eftersåning inden vinter

Hvis sommeren har været lang og varm, kan det godt have efterladt græsplænen med nogle bare pletter, selv om den måske er blevet godt grøn igen i september.

Du kan godt nå at efterså i september. Lys og varmeforholdene er stadig til, at græsfrøene kan nå at få fat inden vinter.

Helt generelt er det en god ide at efterså en gang om året. Måske er der ikke så mange, der tænker over det, når græsplænen først er anlagt, men en årlig eftersåning er godt givet ud. Det er med til at holde din græsplænen tæt og fri for ukrudt.

Inden du sår, er det en god ide at rive græsplænen igennem for at fjerne mos, blade og døde græsplanter mv. Er du meget plaget af mos i græsplænen er det en god ide at låne eller leje en vertikalskærer, som er rigtig hård ved mos og ukrudt. Samtidig får du luftet plænen, hvilket betyder, at vertikalskæreren løsner bunden af plænen. Det giver luft til græsrøddernes vækst. Du kan også  give luft til græsrødderne ved at bruge en greb, som du stikker huller i plænen med.

Når græsplænen er fri for ukrudt, mos og lignende, så er du klar til at efterså. Du kan få frøblandinger, som er specielt velegnede til eftersåning, idet blandingerne består af forædlede frøsorter, som er særligt konkurrencedygtige overfor ukrudt.

Når du har spredt græsfrøene ud over græsplænen, er det en god ide forsigtigt at rive plænen igennem, så frøene lige får lidt mere jordkontakt.

Eftergødning inden vinter

Hvis du ikke har nået at eftergøde i juli, kan du stadig nå det i august, mens september er ved at være sidste udkald. Eftergødning kan du fint foretage i forlængelse af eftersåningen.

Når du vælger din gødning til eftergødning, er det vigtigt at vælge en uden for meget kvælstof, da det sætter gang i væksten, mens kalium giver dit græs noget vinterhårdførhed og bidrager til at styrke græssets rodnet, hvilket er det vigtige, inden vinteren tager over.

Du kan tjekke forholdet mellem kvælstof og kalium på posen med gødning. På al gødning opgives et NPK-forhold. Bogstaverne står for henholdsvis kvælstof (= nitrogen (N)), fosfor (= phosphor (P)) og kalium (K).

Hvilken dag skal jeg gøde?

Den ideelle dag at eftergøde på er en dag, hvor græsset er HELT tør. Gøder du en dag, hvor græsset er vådt, risikerer du, at gødningen binder sig fast på bladene. Gødningen kan ske at svide græsset og det var jo ikke formålet.

Gøder du nu alligevel en dag, hvor græsset er lidt fugtigt, er det vigtigt, at du vander efter for at skylle gødningen af græsstråene.

 

Hvornår skal jeg stoppe med at slå græsplænen?

Det oplagte svar er: når græsset ikke gror mere, og det stopper det med omkring oktober/november måned.

Hen over vinteren er det en god ide at have græsset en tand længere, pga. at græsstråene beskytter hinanden lidt og således overvintrer bedre.

De sidste par gange du slår græsset inden vinter, er det derfor en god ide at indstille plæneklipperen

på den højeste græslængde – tit omkring de 6 cm i stedet for omkring de sædvanelige 4 cm – så overvintrer din græsplæne bedst.