Bladlus (Aphididae) er et hyppigt forekommende skadedyr, som angriber mange planter. De kan eksempelvis hurtigt forvandle en ellers flot og prydelig blomst til et ynkeligt syn. De samler sig i kolonier og vil ofte sidde lige under fx knopperne på din rosenbuske. Bladlusene ernærer sig ved at suge saften ud af planterne, som derved visner og i værste fald dør. Det er bestemt ingen spøg at få bladlus i sin have, da ødelæggelserne kan være store. Bladlus kan også være skyld i, at planten bliver deform, får virussygdomme og svampevækst.

Den saft, som bladlusene suger ud af planterne har ofte et højt sukkerindhold, hvilket giver en klistret afføring, som kaldes honningdug. Dette søde efterladenskab elskes af myrer, som lever i symbiose med bladlusene. Myrerene soignerer og beskytter bladlusene mod dens fjender og deres belønning er lækre måltider i form af honningdug. Ser du det klistrede sekret på bladene er det et sikkert tegn på, at der er bladlus i planten. Hvis der er myrer i haven, som beskytter bladlusene kan du også vælge at bekæmpe myrerne.

Grønne bladlus

Den typiske bladlus er et lille grønt dyr med en længde på 2-3 millimeter. Udseende, størrelse og farve varierer dog i forhold til de mange forskellige arter. Rent faktisk eksisterer der omkring 4400 forskellige arter af bladlusen, og der lever der mere end 400 forskellige arter i Danmark. På trods af dens navn tilhører bladlusen faktisk slet ikke luse-familien, men er et insekt, som ofte optræder i danske haver, drivhuse eller vindueskarme.

Bladlus findes i mange varianter

Nogle af de mange arter af bladlusen er fx: ferskenbladlus, agurkebladlus, kartoffelbladslus, bedebladlus, rosenbladlus og kornbladlus – for blot at nævne nogle få af dem. De forskellige arter af bladlus varierer en del i størrelse og kan som voksne være alt fra ca. 0,5 til 6 mm lange. Deres farver varierer helt fra hvidlig over grøn til brun og sort.

Bladlus indendørs og udendørs

Bladlus kan både forekomme indendørs og udendørs. Som med f.eks. både myrer og flere andre insekter og skadedyr, kan der godt være forskel på, hvordan man skal bekæmpe dem indenfor og udenfor. Nogle giftstoffer er beregnet til udendørs brug og skal absolut ikke skal anvendes indendørs. Som altid gælder det, at så snart man tager insektmidler i brug til bekæmpelse af de uønskede skadedyr, så skal man læse og følge den medfølgende anvisning nøje.

Bladlusens levetid

Bladlus på roserEt bladlusangreb kan hurtigt ændre sig fra nogle få voksne hunner til en stor koloni. I starten føder bladlusene levende unger uden vinger ved jomfrufødsler dvs. uden forudgående befrugtning. Senere når planten er ved at være fyldt, fødes unger med vinger, som kan flyve af sted og starte nye kolonier. De fleste lus lever mellem 20-40 dage, og en hun kan føde mellem 40 og 100 unger i sin levetid, så antallet stiger hastigt.

Bladlus i roser

Roser findes i mange danske haver. De flotte planter kan desværre hurtigt blive forvandlet til sørgelige rester. Et af de steder, hvor man ofte finder bladlusene er på planter så som eksempelvis roser. Bladlus på roser kan hurtigt ødelægge blomsterne og selvfølgelig vil de fleste derfor gerne bladlusene til livs – hurtigt og effektivt. Du finder ofte kolonierne af bladlus lige under knopperne på dine rosenbuske. Har bladlusene været i gang i et stykke tid vil bladene blive hullede og grimme og til sidst visne.

De gode råd mod bladlusene

I de følgende kan du se nogle af vores gode råd mod bladlusene:

Bladlusens naturlige fjender

Bladlusene i haven har en række naturlige fjender, som kan hjælpe os med at komme de små skadedyr til livs. Og kan vi tiltrække disse fjender i et stort antal, kan de virkelig hjælpe godt til.
Bladlusens naturlige fjender er:

  • Mariehøns
  • Svirrefluer
  • Guldøjer
  • Snyltehvepse
  • Tæger
  • Galmyg

Ofte kan det dog være svært at tiltrække tilstrækkelige mængder af bladlusens naturlige fjender til, at man kan komme bladlusene til livs. Det du kan gøre er at købe fx mariehønelarver og sætte dem ud i haven på de inficerede planter og på den måde bekæmpe bladlusene.

Har du besluttet dig for at købe nyttedyr til at sætte ud, kan du forinden bruge insektsæbe, så nyttedyrene får den bedst mulige start. Er angrebet af bladlus i din have stort kan det bestemt anbefales at sætte ind fra flere sider. Ligesom med mange andre insekter er mængden af bladlus større, hvis der foregående har været mild vinter.

Brug vand mod bladlus

Du kan bruge vand rent forebyggende. Er vi kommet ind i en tør periode, kan det anbefales at ofre lidt vand på dine planter, da bladlus er specielt glade for at angribe tørre planter.

Ved mindre angreb af bladlus kan det faktisk godt lade sig gøre at afhjælpe problemet alene ved brug af vand. Udenfor kan de angrebne planter skylles med haveslangen. Er det indenfor, at du har problemet, kan du enten bære planten udenfor og skylle den eller benytte dig af bruseren på badeværelset. Du skal selvfølgelig passe på, at vandtrykket ikke bliver så stort, at det skader planten. Så start stille og roligt uden for stort et tryk på vandet.

Det kan have en større effekt, hvis du bruger varmt vand, da bladlus ikke er vant til det, men derimod er mere modstandsdygtige overfor koldt vand, idet de er vant til at modstå regnvejr.

Når du bekæmper med vand er det vigtigt at du efterfølgende gør området omkring de angrebne planter rent, da mange af bladlusene ellers bare vil kravle tilbage på planten.

Hvis der er enkelte bladlus tilbage efter behandlingen kan disse fjerne ved simpelthen at gnide bladlusene væk med fingrene. Brug evt. et par bløde havehandsker eller en blød klud. Det gør det lettere at gnide lusene væk og er mere nænsomt mod plantens blade. Hvis der er rigtigt mange bladlus er denne løsning dog næsten uoverkommelig

Bladlus i roserSæbevand mod bladlus

Et godt gammelt råd, som du kan støde på mange steder, er at sprøjte de inficerede planter med brun sæbe eller et godt tryk af dit opvaskemiddel.

Opskrift på insektsæbe:

Opløs brun sæbe i vand og påfør det på den angrebne plante med en blød svamp eller med en spray-flaske (forstøver). I stedet for brun sæbe kan du også komme et godt tryk af opvaskemiddel i blandingen.
Nogle kommer også et skvæt sprit i blandingen, hvilket bestemt ikke skulle gøre blandingen mindre effektiv. Brug ca. en dl sprit til en halv liter sæbevand.

Insektsæbe/sprays

Det findes også decideret insektsæbe eller sprays, som kan bruges i bekæmpelsen af bladlusene.
Se f.eks. denne Bayer Maladan spray hos 10-4 online byggecenter.

Husk altid at læse og følge vejledningen nøje på denne type produkter. Det forhindrer, at du gør skade på planterne og andre nyttige dyr og insekter i din have.

Sprøjt bladlusene med skummetmælk

Et gammelt husråd lyder også på, at du skal sprøjte de ramte planter med skummetmælk – gerne på en dag, hvor solen skinner. På den måde bliver mælken sur, hvilket absolut ikke falder i bladlusenes smag.

Forebyggende bladlus bekæmpelse

Forebyggende kan du skjule roserne eller andre vækster blandt planter, som afgiver en kraftig duft. Det kan fx være lavendel, katteurt, bjergmynte, timian, isop eller fløjlsblomst.

Det er også en god ide at løbende holde øje med planterne. Alle bladlusangreb starter i det små med nogle få voksne hunner. Kvas dem inden de kommer i gang med deres jomfrufødsler.